Bästa kund, här kan du läsa vad vi gör mot Covid-19 på våra anläggningar.

Guide
Guide

Så fungerar det nya bilskattesystemet Bonus/Malus

Bonus/Malus kommer från latin och översätts till god respektive ond. Vad det betyder i praktiken är att bilar med mindre utsläpp får "bonus" medan de som släpper ut mer får betala en förhöjd fordonsskatt = "malus".

Bonus/Malus gäller enbart bilar som tas i trafik för första gången efter 1 juli och med tillverkningsår 2018. Bilar som redan är i trafik tidigare påverkas inte av det nya systemet. Nytt är även att personbilar och lätta lastbilar beräknas på samma sätt. I samband med införandet av Bonus/Malus tar man bort dagens miljöbilsdefinition. Detta in­nebär att de bilar som idag är skattebefriade enligt miljöbilsdefinitionen försvinner och terminologin miljöbil tas bort. De bilar som redan är i trafik och är skattebefriade påverkas inte.

Bonus
Bilar som har utsläpp på mindre än 60 g/km är berättigande en bonus. Till denna kategori tillhör även el- och/eller hybridbilar. Bilar med nollutsläpp får 60 000 kr i bonus. Denna bonus minskar linjärt för varje gram CO2 bilen släpper ut – ner till 10 000 kr i bonus.

Transportbilar har tidigare varit undantagna supermiljöbilspremien, men i det nya systemet får även dessa ta del av bonusen.

Villkoren skiljer sig något beroende på om kunden är en privatperson eller ett företag. Om en privatperson köper en bil med bonus får bonus vara max 25% av nybilspriset. Är kunden ett företag är bonusen max 35% av prisskillnaden mellan vad bilen kostar och en konventionell bil kostar.


Malus
För diesel och bensindrivna bilar tas en förhöjd skatt ut de tre första åren från det datum bilen tas i bruk första gången (efter 1 juli 2018). Efter dessa tre år sänks skatten. Alla bilar har en grundavgift på 360 kr.

  • Bilar som släpper ut mer än 95 g/km får en koldioxidskatt på 82 kr/g.
  • Bilar som släpper ut mer än 140 g/km får en koldioxidskatt på 107 kr/g.
  • Dieselbilar har även ett miljötillägg på 250 kr och bränsletillägg på 13,52 kr/g.
  • Efter tre år sänks skatten till samma nivå som de bilar som släpper ut mellan 60-90 g/km.

 

Har du en fråga?

Kontakta din närmaste anläggning så hjälper vi dig.

Ställ en fråga till oss

DINA UPPGIFTER

Jag godkänner att Holmgrens Bil hanterar min personuppgifter.

Alla personuppgifter som skickas in till Holmgrens Bil kommer att behandlas enligt bestämmelserna i EU:s dataskyddsförordningen (GDPR). Här kan du läsa mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.