Barnsäkerhet i bilen

När du reser med barn i bilen är det mycket som ska tänkas på, kanske mer än vad man tror. Barn är sköra och risken att de skadas vid en krock eller kraftig inbromsning är stor. För att åka säkert i bilen och minska skaderisken vid olycka kan man åta vissa åtgärder. Här är några värdefulla tips!

Säker bil och säker körning

Risken att skadas är större vid högre hastigheter, se därför till att köra defensivt och håll hastigheter. Att bilen är säker kan man kolla genom Euro NCAPs tester och resultat. Bilens krocksäkerhetsutrustning är främst utvecklad utifrån vuxna människors kroppar och dimensioner. Barn är därav mer utsatta i trafiken och behöver extra skydd i form av babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde. Vilken typ av extra skydd man ska använda sig av styrs främst av barnets ålder.  

 

Vid köp av bilbarnstol bör du tänka på:

• Byt från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol när barnet kan sitta stadigt

 

• Köp en bilbarnstol som klarar bakåtvänt åkande upp till (helst) 25 kg och som kan monteras i både fram och baksäte. Barn skall sitta bakåtvända så länge det är möjligt, minst till 4 års ålder, helst ännu längre. Den bakåtvända bilbarnstolen är utvuxen när 1/3 av huvudet sticker upp över ryggstödet eller den övre viktgränsen passerats. Det är inte farligt att sitta trångt med benen. 

 

• Är du osäker så köp bilbarnstolen där du kan få hjälp, låt personal hjälpa dig vid montering av bilbarnstolen, så att den monteras rätt, samt att stolen passar i din bil. 

 

• Bilbarnstolen ska vara märkt med ett E-godkännande.

 

• Plockar du in och ut stolen ofta kan det vara bra att köpa en stol med Isofix-standard. Då är det lättare att montera och liten risk att det blir fel. Isofix-fästen, som man hakar fast stolarna i, har de flesta bilar men inte alla. Kolla att de finns och att de går att använda.

• I bilens bruksanvisning hittar du betydelsefull information om vad som gäller när man färdas med barn i bilen. När du köpt en stol är det bra om du läser igenom bruksanvisningarna noga då en felmonterad stol inte är till någon stor hjälp.

• Tänk på att koppla ur krockkudden om barnet sitter bakåtvänd på passagerarplatsen. Kraften som skjuter ut krockkudden vid en krasch är enorm och kan vara förödande då barnet pressas mot sätet.  Är du det minsta osäker på hur urkopplingen går till, kontakta en auktoriserad märkesverkstad för att vara på den säkra sidan.

• Kontrollera att bilens säkerhetsbälten är tillräckligt långa vid installation av babyskydd.

 

Vid köp av begagnad stol: 

Köp av någon du litar på som kan stolens historia. Bilbarnstolen får inte ha varit inblandad i någon krock. Bilbarnstolar har en livslängd på 8-10 år. Datumstämpel ska finnas i alla stolar.  Tänk på att en bilbarnstol får aldrig placeras vid en aktiv airbag.