Så väljer du rätt däck för vintervägen

– Analysera dina behov, ta hjälp av din verkstad för att få tips på däck som passar bilen och satsa på ett premiumdäck för nordiska vinterförhållanden. Värdera säkerhetsaspekten i ett bra vinterdäck. Inga moderna säkerhetssystem kan kompensera för dåliga däck, säger Stefan Svensson Key Account Manager Bilhandel Goodyear Dunlop Tires Sverige. 

Vilka trender ser du när det kommer till vinterdäck? 

– Idag satsar slutkonsumenten gärna lite extra på en aluminiumfälg även på vintern. För 15-20 år sedan rullade de flesta runt på plåtfälg på vintern. Så länge man inte satsar så mycket på fälgen att man väljer ett sämre däck är det ju en helt okej utveckling. Sedan märker vi också ett ökat fokus på begreppet ”Nordiska vinterdäck”. Det är däck anpassade för nordiska vinterförhållanden, som klarar tufft och skiftande klimat, snö, snöslask, vatten och isiga vägar. Nordiska däck är också mjukare i sin gummiblandning jämfört med mellaneuropeiska vinterdäck som är anpassade för vintern som den kan se ut i Mellaneuropa.

På tekniksidan nämner Stefan också TPMS - Tyre Pressure Monitoring System: 

 – Ett inbyggt övervakningssystem i bil och däck som mäter och indikerar när tryckförlust uppstår. Systemet ökar körsäkerheten och minskar bränsleförbrukningen genom att du som förare direkt får information om felaktigt lufttryck. Inom några år kommer detta att vara precis lika accepterat och självklart som att bilen har säkerhetsbälten, alltså en given säkerhetskomponent.

 

Vad ska jag tänka på vid köp av vinterdäck? 

– Förstå att däck är en säkerhetsprodukt i en lång säkerhetskedja. Dagens bilar har flera tusen komponenter som behöver kunna samverka för att bilen ska fungera, färdas på vägen och samtidigt vara ett säkert färdmedel med god prestanda och komfort.  Men du har bara fyra komponenter som är i kontakt med vägen. Så att välja ett premiumdäck med den senaste tekniken som harmoniserar med din bil är grundrådet.  Det är säkerhetsaspekten. Den ekonomiska aspekten måste också vägas in – att välja lågprisdäck är en kortsiktig lösning som ofta blir dyrare i långa loppet eftersom däcken inte håller lika länge som ett kvalitetsdäck. 

 

Stefans tips för ett bra vinterdäcksköp:

– Fråga dig själv: Var kör jag? När kör jag? Hur kör jag? Efter lite diskussion med dig själv kommer du lättare att förstå vilken typ av vinterdäck du behöver.  Det kan vara så enkelt att du har en uppförsbacke till din tomt och att det är just uppförsbacken som avgör att du behöver dubbdäck.

– Hör med din återförsäljare om vilket däck som passar bäst för dig och din bil.

– Köp premiundäck! Varför? Premiumdäck är alltid utvecklade med den senaste tekniken. Det är här som däckproducenten väljer att investera när det gäller forskning och utveckling av ledande vinterprodukter.

– Läs på! Kolla säsongens däcktester på webben. Det finns mängder av däcktester som innehåller mycket intressant information och som kommer att underlätta dina beslut i valet av däck. Skillnaden mellan däcken som presterar högt i testerna är inte så stor, men välj ett däck som är med i testet så har du bara genom det gjort ett kvalitetsmedvetet val.