Tvätta bilen själv

För att lösa lackens salt- och asfaltsavlagringar är det kallavfettning som gäller. För smutsiga fälgar kan det vara värre, där finns en hel del metallspån från bromsarna, och detta blir bara gulfärgat av avfettningen. Knepet är då  en syrabaserad fälgrengöring. Men akta dig för att få den på fingrar och i ögon, och givetvis ska du vara i godkänd tvätthall så att inte kemikalierna rinner ut i det kommunala avloppet. 

Dammsugare och fuktad trasa räcker långt

När det sedan kommer till den invändiga uppfräschningen av bilen är en bra dammsugare och fuktad fiberduk eller sämskskinn dina bästa vänner. Det finns mängder av produkter för invändiga detaljer i bilen, men fuktad trasa är oftast det bästa. Komplettera möjligen med fönsterputsmedel som ger rutorna skärpa och tar bort eventuella beläggningar. Gummimattorna kan med fördel avfettas och spolas av med högtryckstvätt. Det fungerar även på tygmattor men var extra noga med att låta dem torka ur efteråt. 

Djupa fläckar kräver experthjälp

Varje vinter får man till Holmgrens rekonditioneringsverkstäder in flera bilar som behöver hjälp med sanering till följd av dålig lukt, t.ex. när någon blivit åksjuk och råkat kräkas i ett säte. Att försöka få bort det med skum eller klädseltvätt innebär bara att man skrapar på ytan och i värsta fall trycker in det ännu hårdare i tyg och stoppning. Det krävs kraftigare verktyg, helst en våtdammsugare, som verkligen går på djupet. 

Sju tips från experten:

> Tvätta i godkänd tvätthall så att inte kemikalier hamnar i det kommunala avloppet. 

> Låt avfettningen verka ordentligt (upp till 10 min) för att lösa upp salt, tjära med mera.

> Använd gärna speciell fälgrengöring för att få bort olja, asfalt med mera från fälgarna. Det är inte alltid att avfettningen löser smutsen på fälgarna. 

> Spola bilen noga nerifrån och upp, smutsen rinner av enklare på ren yta. 

> Kontrollera att bilen är noga sköljd innan du börjar med svampen, så att det inte sitter kvar grus och smuts som fastnar i svampen och repar bilen. Använd ett bra bilschampoo, gärna med vaxeffekt.  

> Torka bilen med sämskskinn. Proffsen använder helst syntetiska, de är större och enklare att vrida ur. 

> Satsa gärna på en lackskyddsbehandling så blir det både enklare och roligare att tvätta bilen. Dessutom tar det bort mindre skador och repor.