12 tips inför bilsemestern

12 snabba tips inför en lyckad bilsemester. För de allra flesta innebär semestertider att rutiner förändras och man får slöare ”må bra” dagar. Många väljer att sommarsemestra med bilen, vilket är en bra idé när du vill röra dig fritt och göra tid och utrymme för spontana utflykter. 

1.  Ta dig tid, ta pauser ofta. Det är bra för alla, särskilt för den som sitter bakom ratten. Det är normalt 30-50 km mellan bensinstationerna. Där emellan ligger rastplatser. Det är inte tillåtet att stanna med husvagn på alla, så håll utkik efter skyltar.

 

2.  Värme i bilen. Drick en slurk vatten då och då. Glöm inte att kontrollera funktionen på luftkonditioneringen (kontakta oss om du är osäker). Lämna ALDRIG kvar barn eller djur ensamma i bilen, även om du bara ska göra ett mindre ärende. 

 

3.  Säkerheten är självklart det viktigaste, kör klokt och använd säkerhetsbälte. Om du har barn, kontrollera bilstolarna. Tänk på att aldrig låta barn åka med enbart magbälte (finns i en del äldre bilar och minibussar) det är livsfarligt! När stora barn somnar i bilen hamnar bältet ofta fel.

 

4.  Hitta rätt på resan. Ha Vägatlas, GPS, guidebok eller smartphone lättillgängligt. Är du ensam i bilen så stanna på lämplig plats innan du läser kartan. 

 

5. Matpauser. Ta med t.ex. smörgåsar, kex eller frukt. ”Vi är snart framme ändå” är inte alltid en bra lösning. Energin behövs för skärpa och gott humör.

 

6. Rent generellt kan man säga att det är praktiskt att köra långa tråkiga sträckor på natten, då barnen sover. Men se till att föraren verkligen är utvilad. Tänk dessutom på att bära sköna, mjuka kläder, så inget sitter åt och skaver. 


Ska du resa lite längre neråt mot Europa kan det vara bra att komma ihåg följande:

 

7. Se till så att bilen är nyservad och att registreringsbeviset följer med på resan. För säkerhets skull, förvara det bland dina värdehandlingar, inte i handskfacket.

8. S-märke bak på bilen. Har du registreringsskylt med EU flagga behövs inget separat S-märke.

 

9. Se över vilka försäkringar ni har och behöver ha. ”Grönt kort” som visar att du har en giltig trafikförsäkring. Inte obligatoriskt, men ändå till hjälp om du råkar ut för en trafikolycka. 

 

10. Pass och körkort. Svenskt körkort gäller i EU-länderna. I andra länder krävs internationellt körkort.

 

11. Beställ (via Försäkringskassan) ett Europeiskt Sjukförsäkringskort, det är gratis, och gäller i tre år. Kortet behövs inte om du reser inom Norden.

 

12. Förstahjälpen-väska,
reflekterande varningsväst och
extra glödlampor är obligatoriska i några av länderna i Europa.