Flygande, förarlösa fordon för framtiden?

Den biltillverkare som inte blickar långt fram för att försöka hitta utvecklingsspår för framtiden finns inte. Förarlösa fordon där du lugnt kan luta dig tillbaka, svävande bilar som effektivt tar sig fram någon decimeter ovanför vägytan, interaktiva framrutor med såväl trafikinformation och underhållning är bara något av det som Ditt Billiv hittade i spåkulan för framtidens fordon. 

Självstyrande bilar är helt klart en av de tydligaste framtidstrenderna. När nio av tio olyckor beror på den mänskliga faktorn känns det logiskt att titta på mer automatiserade system. Biltillverkarna tror också att det kan förbättra bränsleekonomin och trafikflödena. Med parkeringsfunktion där bilen fickparkerar helt själv är vi redan en bit på väg. Aktiva säkerhetssystem som känner av och automatiskt bromsar in för hinder, andra bilar eller gångtrafikanter är ytterligare en pusselbit. 

BMW har visat upp sin teknik med förarlösa bilar. På en racingbana i Las Vegas körde bilarna helt av sig själva och kryssade mellan orangefärgade koner i en till synes produktionsfärdig bil.

Med denna tekniska utveckling ger sig också andra aktörer än traditionella biltillverkare in i racet. Google har nu under ett antal år testat förarlösa bilar i några delstater i USA. Och med all den kartinformation som Google samlar in utgör man såklart en intressant spelare. 

Ingen vågar dock säga exakt när du och jag kan köpa en självkörande bil. Minst 10 år bort verkar vara den vedertagna uppfattningen. 

 

El, vätgas, luft? 

Vad framtidens bilar ska drivas av är ett annat naturligt utvecklingsspår. Befintliga system som olja, biogas och el utvecklas hela tiden, kombineras och förfinas. Ett intressant alternativ som endast avger rent vatten som ”avgas” är vätgas och bränsleceller. En bränslecell är en energiomvandlare som på ett effektivt sätt gör om vätgasens kemiska energi till elektricitet och värme. En bränslecell är ungefär dubbelt så energieffektiv som en förbränningsmotor om den används i en vanlig bil. Många tillverkare har bränslecellsbilar på gång och lanseringarna är bara något år bort. 

En forskargrupp på KTH vill istället fokusera på att bränslet inte alls ska finnas i bilarna. Där andra ser vanlig asfalt så ser KTH-forskaren Mats Leksell ett nätverk för strömförsörjning som gör det möjligt att kontinuerligt driva elbilar dag ut och dag in utan att behöva ladda fordonens batterier.

– Vi har den teknik som krävs för strömförsörjning av bilar i rörelse. Lösningen består bland annat av ett spår i vägbanan och liknar i mångt och mycket hur en leksaksbilbana fungerar, säger han. 

Han tillägger att till skillnad från en bilbana har bilarna som ska köras på de elektriska vägarna ett batteri, vilket gör att de kan lämna vägen och spårmatningen utan att stanna, och klarar också av att göra omkörningar.

– Vi lyfte blicken från fordonen till att studera hela transportinfrastrukturen, säger Mats Leksell.

 

Komfort i kupén

Tekniken i bilarna utvecklas mer och mer för att bilen ska bli ett informationscenter. Bilen ska vara vår rullande smarta telefon, dator och TV i ett. GPS-navigatorer kan idag ta oss från en plats till en annan. I framtiden ska man kunna navigera och identifiera objekt på framrutan. Till exempel kan det komma upp en uppmaning att köra över till ett annat körfält om du är på väg mot en krock. Du ska också kunna bli guidad hur du ska fixa problem i bilen om den går sönder. 

Att kunna fjärrstyra vissa funktioner i bilen från din smarta telefon är bland vissa märken redan verklighet. 

 

Svävande nyheter

Rykten har också gjort gällande att flera tillverkare jobbar på en svävande bil. Genom att lyfta ett par centimeter från vägbanan minskar friktionen och därmed minskar mängden energi som behövs för att ta sig framåt. 

Som sagt, när och om de här framtidsvisionerna blir verklighet är svårt att få någon att bekräfta. Men håll med om att det låter kittlande att hoppa in i bilen, låta den (med nollutsläpp såklart) styra de 40 milen till julfirandet för att där kliva ur, utvilad och redo för hela tjocka släkten. 

  

Vad tror du om framtidens bilar? Vilka drömfunktioner skulle du vilja ha i din bil om 10 år? Diskutera på #dittbilliv