Höstresan: Tura till Tyskland

Även efter fantastisk sommar med mycket sol och bad kommer som bekant hösten. Men lugn, det behöver inte innebär att upplevelserna är över för i år. Förläng semesterkänslan och säsongen med en hösttripp. Varför inte till Tysklands norra kust som du når enkelt och snabbt med bil. Ett resmål som erbjuder alltifrån shopping till naturupplevelser i högsta klass. Dessutom med krydda av god mat och gemytliga hotell. 

Det första du måste bestämma är vilken av de många båtvägarna från södra Sverige till Tyskland som du vill ta. Väljer du vägen via Danmark finns ju bland annat klassikern Rödby-Puttgarden eller Gedser-Rostock. Trelleborg-Travemünde är ju ett annat bra alternativ. Vi väljer Rödby-Puttgarden och har då ungefär 35 mil till vårt slutmål utmed kusten – Tysklands största ö: Rügen. 

 

Tysklands riviera
Vårt första stopp gör vi i exklusiva Timmendorfer Strand. Hela samhället ligger utspritt utmed en sju km lång, vacker sandstrand och den långa bygatan erbjuder alltifrån restauranger av varierande nivå och prisläge till exklusiva butiker och typiska turistfällor med souvenirer och strandartiklar. Det är runt bytorget som aktiviteterna samlas när mörkret sänker sig och här syns då många av byns fina bilar på ”cruisingstråket”. 

 

Svenska anor
Vill man uppleva lite större städer är såväl Vismar som Rostock ”på vägen” men vi har tagit sikte på Stralsund. Hansastaden som faktiskt var svensk från den westfaliska freden 1648 till 1815 då området avträddes till Preussen för en större summa pengar. Den gamla stadskärnan i Stralsund är upptagen i Unescos världsarvslista och väl värd ett besök. För den golfintresserade erbjuder norra Tyskland många fina banor. Perfekta för en sensommarrunda. En helt otrolig anläggning finns om du gör en avstickare från E22:an ner mot Schwerin. Där ligger Winston golfs 36 fantastiska golfhål. En riktig mästerskapsanläggning som dessutom har en anlagd beachclub vid klubbhuset. Wienerschnitzeln efter fullbordad runda kan varmt rekommenderas. 

 

Mäktig natur
I Stralsund har du också bron över till Rügen. Här kan du kombinera fantastiska promenader på vidsträckta stränder med dramatiska vandringar i högvuxna skogar. Orten Sellin är känt för sin 394 meter långa och vackra pir med café och restaurang. För den som är kaffe- och glassugen är det ett perfekt stopp. 

Nationalparken Jasmund på nordöstra Rügen får inte missas. När den vackra bokskogen övergår i kalkstensklippor ner mot Östersjön blir landskapet dramatiskt. Som den mest kända klippan Könighsstuhl. Nationalparken räknas till Unescos världsnaturarv. 

 

Perfekt för förlängd weekend
Två till tre övernattningar kan vara lagom för denna tripp om du vill hinna med att uppleva städer och natur i lugn och ro. Bra att veta är att Rügen och flera av orterna längs kusten är licensierade kurorter. Det innebär att du som besökare får betala en kurortsskatt. Den varierar beroende på säsong men brukar ligga på 1-2 euro per person och dygn. Vanligen debiteras denna på ditt boende. 

Såväl kustvägarna som den stora E22 är bra. Men kom ihåg att tempot på Autobahn kan vara intensivt. Dessutom bör du tänka på att dubbdäck inte är tillåtna i Tyskland. Och prickar du in när det är oktoberfesttider i Tyskland – då kan du säkert stanna några dagar till. Men det är som det brukar heta, en helt annan historia. 

 

Glöm inte att ta med

  • Körkort
  • Registreringsbevis (del 1)
  • Försäkringsbevis
  • Internationell skadeanmälan (kan beställas från ditt försäkringsbolag)
  • Miljömärke (i Tyskland finns miljözoner i vissa städer. För att få köra i dem behöver du ett miljömärke på bilen. Om miljömärke saknas riskerar du att få upp till 40 euro i böter. Finns att köpa på plats på bilverkstäder eller kan beställas i förväg.)
  • Första-hjälpen kudde (obligatoriskt i Tyskland)