Utflyktstips bland tranor, kossor och fyndare

Det är en härlig tid som väntar. Vintertrötta sinnen får nytt liv när växtligheten sätter fart. Ta vara på en solig helg och gör en härlig bilutflykt. Här några snabba utflyktstips. 

ÄPPELBLOM

Vid E4:an norr om Huskvarna hittar du Brunstorps gård som har en unik genbank för fruktträd. Idag finns här ungefär 130 sorters äpple, 30 sorters päron och ett 20-tal sorters körsbär. Fiket på gården håller öppet från och med 1 maj och då väntar också äppelblomstid. Läs mer om Brunstorps café.

 

KONST

I slutet på april genomförs traditionsrika konstrundan på Österlen. Färdas mellan konstnärsgårdarna och insup kulturen. Passa också på att stanna till på Kiviks Musteri och ta en promenad bland vårystra kor i ”Bregottfabriken” Brösarps Backar. Läs mer här! 

 

KOSLÄPP

Det är fascinerande att se hur även kossorna uppskattar våren. Kosläpp har blivit ett tydligt vårtecken och på till exempel arla.se kan du se var närmaste kosläpp för dig finns.  Och där det är kosläpp brukar det vankas såväl kanelbulle som mjölk.

 

VÅRBRUK

På Bjärehalvön i nordvästra Skåne är det intensiva aktiviteter på de böljande åkrarna. Tack vare halvöns gynnsamma klimat odlas till exempel ungefär 75% av Sveriges färskpotatis här. De första färskpotatisarna för året brukar komma just härifrån. Ta dig tid att besöka pittoreska Torekov och Båstad innan turistsäsongen drar igång på allvar. Vill du uppleva vacker vårnatur finns här flera fina vandringsleder. En av de mer dramatiska är Hovs Hallar som med sina stenformationer ner mot havet ger en spännande vandring. Läs mer om Bjäre här.

  

DANS

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och lockar varje år stora mängder besökare, såväl fåglar som människor. Den ligger vackert belägen vid Billingens fot i Västergötland. Från och med 20 mars kan du följa trandansen via webbkamera och därefter brukar det vara några intensiva veckor när tusentals tranor dansar in våren.
Läs mer om Honrborgasjön här.

 

FYNDA

I april inleds de otroligt populära Loppissöndagarna på Östregård utanför Moheda. Gamla möbler, inredning, verktyg, porslin; det som du inte hittar här finns inte och varje vecka fylls det på med nya prylar. Perfekt för några timmars fyndjakt. Bara att gå och titta på när andra försöker göra fynd kan vara nog så roande. Blir du sedan sugen på fika finns mysiga Lantcaféet i Öhr utmed riksväg 30 bara några minuter bort. Läs mer om Östregård här,  Läs mer om Lantcaféet här.

 

Du behöver inte åka långt för att njuta av våren. Gör en utflykt till din favoritsjö. Ta med fikakorgen och varför inte minigrillen. Stärkt av energin från fikat är du laddad att avsluta med en tur till den lokala trädgårdshandlaren och få inspiration för vårens planteringsprojekt.