7 vackra vägar

 

1.  Gränna-Omberg/Tåkern, Jönköpings län. 

Kör nära branta stup och glänsande vatten, genom lummig bokskog och över böljande rapsfält. Turistvägen mellan Gränna-Omberg/Tåkern erbjuder fantastisk utsikt längs med Vättern i kombination med kulturhistoriska miljöer och polkagrisar. 

 

2.  Glasriket, Kalmar län. 

Kör mellan besöksmålen i turistområdet Glasriket, mellan Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge. Stanna till vid en badsjö och idyllen är inte långt borta. I detta område har det blåsts glas sedan 1742, där Kosta och Orrefors är de största, men det finns flertalet andra glasbruk i området. 

 

3.  Linnéleden, Kronoberg län.

Alternativ till väg 23 mellan Älmhult och Mölleryd, väg 600 som den egentligen heter. Sträckan är bara 2 mil, men ta dig tid att göra många stopp. Njut av sjön Möckeln längs med vägen och besök Carl Von Linnés födelseplats – kulturreservatet Linnés Råshult.

 

4.  Runt sjön Bolmen, Småland

Kör runt sjön Bolmen (Sveriges 10:e största sjö). En tur på cirka 10 mil. Man kan med fördel även korta av turen något genom att ta Vägverkets linfärja från Sunnaryd vid Bolmens västra strand till ön Bolmsö. Glasskiosk finns vid färjelägret i Sunnaryd och på Bolmsö finns det en camping med tillhörande restaurang ”Hägern” som har vacker utsikt över Bolmen. Det är sedan vackra vägar över till fastlandet igen med vacker bokskog. 

 

5.  151:an, Småland.

Turistvägen 151 mellan Hestra och Värnamo är en sträcka på ca 40 km som erbjuder en kombination av naturupplevelser, historia, hantverk och nöjen. Lek t.ex. cowboys på High Chaparall eller vandra på Store Mosses nationalpark.  

 

6.  Riksettan, Småland.

Turistväg Riksettan sträcker sig mellan Vaggeryd och Örkelljunga genom Värnamo, Ljungby och Markaryd. Vägen går på den sträcka som var den gamla Riksväg 1:s ursprungliga sträckning och ligger parallellt med E4:an och ån Lagan. Det är en alternativ väg till motorvägen där du kan njuta av det vackra natur- och kulturlandskapet.

 

7.  Mönsterås kustväg, Kalmar län 

Gamla landsvägen från Rockneby till Mönsterås, innanför E22:an. Tre mil slingrande kustväg med ekar och stora stenmurar. Besök Pataholm, Sveriges äldsta och minsta köping, passera Strömsrums 1700-talsslott i trä och Kronobäcks klosterruin.