Över 50 år i bilbranschen

1950

Historien börjar egentligen 10 år för tidigt, för 1950 gick en 16-årig Sonny Holmgren ut skolan. Han fick jobb på Philipssons som på den tiden sålde Mercedes och Saab. Sonny började sin bilhandlarbana som springpojke på Philipssons och avslutade sin anställning på företaget 10 år senare, men vid den tidpunkten var han försäljningschef.
 

1960

Då var det dags att starta eget. Sonny hyrde en liten lokal på Österängen i Jönköping och började handla med begagnade bilar. Ganska snart blev det också nybilsförsäljning. Renault var det första nybilsmärket för nystartade Holmgrens Bil AB. ”Specialfirma för begagnade bilar” stod det i lokalens fönster – och det har vi försökt vara ända sedan dess. En kund som köper en begagnad bil av oss är lika viktig som den som köper en ny. Vid en tidpunkt hade företaget hela 4 st små lokaler runtom i Jönköping varifrån bilhandel bedrevs.

1968

Nu var det dags för en storsatsning. Vid E4 i Jönköping byggdes en ny bilanläggning som, med bilarna som står på sned i slänten mot motorvägen, blev ett landmärke för förbipasserande bilister. På samma plats finns fortfarande företagets huvudkontor, även om vi har byggt ut lite till sedan dess.

1979

Dags för nästa generation att börja i företaget. Benny Holmgren hoppar av gymnasiet efter 2 år på en treårig utbildning och börjar i företaget. Först blir det administrativa tjänster, därefter försäljning. Sedan många år är det Benny som driver företaget.
 

1987

Holmgrens blir GM-handlare. Vi tar upp Opelagenturen i Jönköping, något som skulle visa sig vara en vinstlott för Opel har varit en framgångssaga för oss genom åren. Genom att vi hade Opel i huset fick vi också Saabagenturen när GM 1992 slog samman återförsäljarnäten för Opel och Saab i Sverige. 1995 Fram till mitten av 90-talet fanns vi bara i Jönköping. Men då hade branschen börjat förändras. Det var tydligt att över tiden kommer det att krävas större företag för att orka med nödvändiga investeringar m.m. Sedan dess har vi etablerat oss i flera städer i Småland, Blekinge och Västra Götaland.
 

2001

Fram till 2001 var vi GM-handlare men det året stod det klart att branschvillkoren skulle komma att förändras. Det öppnades möjligheter att sälja flera konkurrerande varumärken i samma hus – något som bilfabrikerna tidigare kunnat förbjuda bilhandlare. 
 

2006

Nu invigde vi vårt första bilvaruhus i Jönköping. De senaste åren har vi byggt bilvaruhus på de flesta av de orter där vi verkar. Affärsidén är att du som kund skall kunna hitta allt du söker under ett tak. Vi erbjuder mängder av märken och modeller att välja bland. Vi erbjuder också alla tjänster som är relaterade till ditt bilägande, såsom service, plåt och lack, däckförvaring, hyrbilar, finansiering, försäkring m.m. Tanken är att vad du än behöver som har med ditt bilägande att göra skall det räcka att vända dig till oss .
 
Ja, det har hänt hyfsat mycket under bolagets första 50 år. Nu går vi med spänning och ödmjukhet in i nästa 50-årsperiod. Vi vet redan nu att bilbranschen kommer att revolutioneras under den perioden. Exempelvis vågar vi påstå att om 50 år har vi med all säkerhet fullt ut växlat över till elbilar, vätgasbilar och andra klimatneutrala bilar. Det är ett krav som både konsumenter och politiker, med all rätt, kommer att ställa på vår bransch. Vi ser fram emot en spännande resa!