Holmgrens Bil stödjer projekt i Uganda

The Fortress Sweden är en organisation som hjälper unga, utstötta och gravida kvinnor i Kampala, Uganda. Inom fem år vill de kunna bygga ett hem där man ska kunna ta emot många fler utsatta flickor än de kan idag i det hus de nu hyr inne i Kampala. Ett byggprojekt som Holmgrens Bil valt att stödja. Huset kommer byggas på en tomt som The Fortress redan äger och har en total budget om ca 1,5 MSEK.


Gravida tonårstjejer är en utav samhällets mest marginaliserade grupper världen över. I Uganda har hela 33% av kvinnorna fött barn innan deras 18-årsdag. Flertalet kastas ut på gatan för att överleva, förskjutna av skam från sina familjer. På gatan möts de sedan av fattigdom, prostitution, sjukdom och våld. Fem socionomstudenter från Göteborgs Universitet och en Ugandisk socialarbetare vid namn Josephine Nsubuga såg behovet bland dessa utsatta kvinnor och organisationen The Fortress föddes 2011. Visionen var att skapa ett säkert hem, ett fort för dessa kvinnor. Tack vare organisationen, som drivs utan mellanhänder, får tjejerna: 

  • ökat självförtroende och självkänsla
  • sjukvård under och efter förlossning
  • utbildning i föräldrarskap
  • workshops i livskunskap
  • finansiering av fortsatta studier
  • förberedelser och planering inför livet efter tiden på The FortressVerksamheten i Uganda drivs av organisationen Woman of Purpose International (W.O.P.I). Finansieringen sköts huvudsakligen av den ideella föreningen The Fortress Sverige.

 

Sedan hemmet i Uganda startade har det varit tydligt att det finns ett stort behov att fylla. De har haft fler tjejer i huset än vad som egentligen finns plats till. De vill nu äga ett hus på egen mark för att slippa stora kostnader och med det också kunna hjälpa fler kvinnor. Det här är något vi på Holmgrens Bil vill stödja och donerar nu 25 000 kr till projektet. 

Vill du vara med och stötta projektet?
Swischa din gåva till 123-1218064

Om man vill ställa direkta frågor om föreningen eller om projektet kontakta gärna Evelina Westberg som är kassör och en av grundarna till The Fortress. www.thefortress.se 

 

Bilder från skisserna på det nya hemmet samt tegelstenstillverkning till bygget i Uganda.