Höja totalvikten på Husvagn
10 feb 2022

Kan jag höja totalvikten på husvagnen?

Det är möjligt att höja totalvikten på en husvagn, men det finns vissa regler och begränsningar som måste följas.  Läs vår guide för att veta vilka. 

Totalvikt på husvagn

Många husvagnsägare oroar sig över att åka omkring med överlast. Det är inte konstigt med tanke på allt som ofta ska tas med i vagnen. Vattentankar, campingmöbler och ett välfyllt kylskåp och skafferi för att bara nämna något. Dessutom har husvagnar ofta en ganska låg lastvikt vilket i sin tur ökar riskerna för överlast. En överlastad husvagn kan ofta leda till sämre köregenskaper och dyra böter – något man självklart vill försöka undvika.

Innan vi går vidare kan det vara bra att reda ut begreppen ”lastvikt”, ” tjänstevikt” och ”totalvikt”.

 
Lastvikt

Lastvikt är allt som lastas in i husvagnen, det vill säga saker som sängkläder, mat, cyklar och passagerare.

Tjänstevikt

Tjänstevikt är vikten som tillverkaren beräknar att fordonet har när man använder fordonet, det vill säga saker som bränsle, förare och reservhjul. Det är inte lagstadgat exakt vad som räknas som tjänstevikt, så det kan ibland vara svårt att veta vad som ingår.  

Totalvikt

Totalvikten baseras på tjänstevikten plus lastvikten. Det är alltså totalvikten man pratar om när det kommer till en eventuell överlast.

 

Nya regler för överlast 1 januari 2021

Efter årsskiftet 2021 förbättrades reglerna för överlast på husbil och husvagn. Det innebär att totalvikten nu baseras på tjänstevikten plus lastvikten. Det är alltså totalvikten man pratar om när det kommer till en eventuell överlast, precis som för övriga fordon. Dessutom stänktes gränsen för fortsätt färd vid poliskontroll. Gränsen är nu sänkt till 10% av maxlasten, jämfört med tidigare 20%.

 

Kan jag höja totalvikten på min husvagn?

Ja, det kan du. Men för att höja totalvikten på husvagnen behöver den genomgå vissa tekniska förändringar för att den ska kunna gå igenom besiktningen. Nya typintyg och bromspapper ska tas fram och ny registreringsbesiktning bör genomförs. Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Höja totalvikten på Husvagn

Kontakta oss

Liknande artiklar Alla artiklar

Upptäck vårt utbud av små husvagnar

Lättmanövrad, smidig att parkera och snällare för plånboken. Att investera i en liten husvagn är det perfekta alternativet för äventyrare på en budget. 
Guider

Förbered din husbil inför sommarsäsongen

Sommaren närmar sig. Äntligen är det dags att förbereda husbilen eller husvagnen för den kommande säsongen. Vi har skapat en checklista för dig med de viktigaste stegen att tänka på.
Guider

Fricamping och vanlife - oändliga äventyr

Upptäck friheten med vanlife. I praktiken innebär det att man med en van eller plåtis campar i skogen, i stan eller vid sjöar utan att använda sig av campinganläggningar och ställplatser.
Guider
44.192.79.149