Vintercampa med husbil
4 mar 2022

Campa året runt

För de flesta är troligtvis camping associerat till sommarens varma dagar. Men kan man ta med husvagnen eller husbilen som boende på skidsemestern? Ja visst, säger vi!

Vintercampa med husbil eller husvagn

Att campa under sommaren är en smidig livsstil kantad av både avkoppling och upplevelser. Under de kallare månaderna kan husvagns- och husbilslivet till synes vara något mer komplicerat. Men, vilka möjligheter finns egentligen för en trevlig vintersemester i ditt mobila hem? Det är både en attityd- och förberedelsefråga, samtidigt som det är en fråga om utrustning.

Bosse Madenteg är teknisk expert med lång och gedigen erfarenhet av KABEs produkter. Han påpekar bland annat att många både nya och erfarna KABE-ägare inte vet om alla finesser och fördelar som deras årsmodell kan erbjuda. Vi rekommenderar att du kontaktar oss på Holmgrens Fritid för att ta reda på vad just din modell klarar av och kan erbjuda under de kallare månaderna. Även en titt i campingfordonets instruktionsbok ger goda råd om skötsel under vintertid, och då framför allt de frostkänsliga vatten- och värmesystemen.

Sugen på vintercamping? Här följer några saker som kan vara bra att ha koll på innan du packar väskorna och ger dig iväg.

 

Frågor att ställa inför vintercampingen

Klarar vattensystemet minusgrader?

Vid noll grader fryser vatten. För att slippa stå utan vatten kan det vara bra att ta reda på hur ditt vattensystem fungerar. Om ni inte spenderar hela dagarna inne i husvagnen/bilen finns en risk att vattensystemet fryser om ni inte vidtagit åtgärder mot detta. Om din husvagn/bil inte är vinteranpassad kan du istället ha vatten i dunkar.
 

Hur håller vi boendet varmt?

Värme inomhus på en vintersemester är en viktig detalj för en trevlig upplevelse. Se till att det finns många värmekällor som sprider en jämn värme över ytan. Detta kan tillexempel vara värmefläkt, extra varma täcken eller elektroniska värmedynor. Ha även alltid en gasolflaska i reserv - om drivbränslet tar slut finns det en risk att bodelen inte värms upp ordentligt.
 

Vad ska man packa? Vintercamping utrustning

Se denna checklista som förslag, men anpassa dig efter ditt specifika resmål och de förutsättningar som finns.
 
 • Snöskyffeln kommer väl till hands när snön lagt sig i vägen
 • En stege och sopkvast hjälper dig att nå och sopa bort snö på husvagnens/bilens eller det vinteranpassade förtältets tak
 • Klossar att lägga mellan mark och stödben för att undvika att benen fryser fast
 • Pannlampa/ficklampa för att kunna se något utomhus när mörkret har fallit
 • Verktyg, som till exempel en värmepistol för att lösa problem med frusna rör, slangar och ventiler
 • Gasolflaskor i reserv
 • Hink att ta hand om spillvatten i
 • Snökedjor för bilens drivhjul, för bättre grepp vid dåligt väglag
 • Extra värmekällor för att värma upp utrymmet ytterligare
 • Extra varma sängkläder, och packa även ner några extra filtar
 • Extra batterier
 • Teleskop isskrapa för att nå husbilens hela framruta

 

Förberedelser inför vintercamping

När rätt frågor är ställda och besvarade går det helt enkelt utmärkt att använda ditt hjulbeklädda semesterhem även på vintern. För att summera är det alltså bra att:

 • Du har försäkrat dig om att värme, vatten och avlopp fungerar även när det är riktigt kallt ute.
 • Du vet vilka redskap som är bra att ta med för att kunna lösa problem som uppstår till följd av snö, is och kyla.


Ut och njut i ditt mobila hem av vintern!

Liknande artiklar Alla artiklar

Den ultimata guiden för att välja din drömhusvagn

Om du drömmer om friheten att resa när du vill och samtidigt ha komforten av ditt eget hem, då är en husvagn det perfekta valet för dig. Här är vår ultimata guide för att hjälpa dig välja din drömh...
Guider

Så vintersäkrar du din husbil eller husvagn

Att vintersäkra din husbil eller husvagn är avgörande för att skydda den från kyla, fukt och andra vinterrelaterade påfrestningar. Här är en steg-för-steg-guide som hjälper dig att förbereda ditt m...
Guider

Vilket cykelställ passar min husbil eller husvagn?

Vill du ta med dig familjens cyklar när du ska iväg på campingsemester? Inga problem – ett cykelställ till din husbil eller husvagn gör det möjligt. 
Guider
44.220.62.183