24 mar 2022

Fricamping och vanlife - oändliga äventyr

Många skulle nog sammanfatta det som en magisk upplevelse som inte kostar en krona. I praktiken innebär det att man med någon form av rullande fordon campar i skogen, vid sjöar eller mitt i en stad utan att använda sig av campinganläggningar, ställplatser eller andra faciliteter.

Här har du några starttips för fricamping om du är sugen på att testa:

  • Leave no trace – värna om naturen och allt som finns omkring dig. När du lämnar ditt boende för natten ska de inte synas att du varit där.
  • Planera – Är det första gången? Gör någon slags resplan då regler för fricamping skiljer sig avsevärt mellan olika länder, ibland även inom länderna. Det kan vara skönt att ha några hållpunkter innan man är fricamping-varm i kläderna. Viktigt att ha koll på är vart man får köra bil, vart man får parkera och hur länge. Ett tips är appen park4night som ger dig tillgång till platser som andra användare lagt upp.
  • Extra ström - att investera i en powerstation är något som du inte kommer ångra. Att kunna ladda telefon, koka vatten eller sitta i digitala möten utan att batteriet dör. Smidighet deluxe.
  • Prata med andra fricampare - i Sverige finns ett stort community med många bloggar, poddar, instagramkonton och facebookgrupper. Vanlife Sverige är ett hett tips. Där kan du få tips på de absolut bästa fricampingplatserna och lära dig av andras do’s and dont’s.


Plåtis

Van, liten husbil, campervan, campingbil. Kärt barn har många namn, i Sverige kallar vi denna, mindre och flexiblare variant av en husbil, kort och gott för Plåtis.

Det som kännetecknar en Plåtis är att den vanligtvis är kortare än 6 meter och har en vikt på runt 3,5 ton. Liksom vanliga skåpbilar så har den dubbeldörr bak och skjutdörr på minst en av sidorna. Det smidiga formatet ökar framkomligheten i både trånga gränder och intensiv trafik. Detta är också anledningen till att plåtisarna blivit så populära.

Vanlife

Ett relativt nytt begrepp i husbilssfären är Vanlife, det är en snabbväxande subkultur som fokuserar på livet i en plåtis. Året runt, någon vecka här och där eller varför inte en vinterresa?

 

4 bra-att-ha-prylar

Vår egen fricampare Håkan Persson, säljare på Holmgrens Fritid i Tenhult, har tagit fram fyra produkter som underlättar ditt framtida äventyr:

Ihopfallbar-vattenbehallare-Kama-Fritid.jpg

1.

Ihopfällbar vattendunk för dricksvatten

Köp här

 

Toapapper-Kama-Fritid.jpg

2.

Toapapper som lätt löser upp sig. För att skapa en toalett i det fria kan en ihopfällbar spade också vara bra att ha.

Köp här

 

Ihopfallbar-hink-Kama-Fritid.jpg

3.

En ihopfällbar hink för att släcka brasan.

Köp här

 

Nivåklossar-Kama-Fritid.jpg

4.

I naturens inte så raka vinklar kan det vara bra med ett par nivåklossar.

Köp här

 

Liknande artiklar Alla artiklar

Campa året runt

För de flesta är troligtvis camping associerat till sommarens varma dagar. Men kan man ta med husvagnen eller husbilen som boende på skidsemestern? Kan man bo i sin husvagn under vintertid? Ja viss...
Guider

Kan jag höja totalvikten på husvagnen?

För att höja totalvikten på en husvagn behövs oftast en teknisk förändring. Detta innebär att man får montera en s.k. besiktningsbalk. Efter det ska nya typintyg och bromspapper tas fram och ny reg...
Guider

Vilka förtält passar min husvagn?

Skapa ett mysigt vardagsrum, en rymlig matplats eller ett härligt loungehäng och sätt extra guldkant på din campingupplevelse. Att ha ett förtält till husvagnen ger dig möjlighet att sitta utomhus...
Guider
35.172.111.71