24 mar 2022

Fricamping och vanlife - oändliga äventyr

Upptäck friheten med vanlife. I praktiken innebär det att man med en van eller plåtis campar i skogen, i stan eller vid sjöar utan att använda sig av campinganläggningar och ställplatser.

Här har du några starttips för fricamping om du är sugen på att testa:

 

  • Leave no trace – värna om naturen och allt som finns omkring dig. När du lämnar ditt boende för natten ska de inte synas att du varit där.
  • Planera – Är det första gången? Gör någon slags resplan då regler för fricamping skiljer sig avsevärt mellan olika länder, ibland även inom länderna. Det kan vara skönt att ha några hållpunkter innan man är fricamping-varm i kläderna. Viktigt att ha koll på är vart man får köra bil, vart man får parkera och hur länge. Ett tips är appen park4night som ger dig tillgång till platser som andra användare lagt upp.
  • Extra ström - att investera i en powerstation är något som du inte kommer ångra. Att kunna ladda telefon, koka vatten eller sitta i digitala möten utan att batteriet dör. Smidighet deluxe.
  • Prata med andra fricampare - i Sverige finns ett stort community med många bloggar, poddar, instagramkonton och facebookgrupper. Vanlife Sverige är ett hett tips. Där kan du få tips på de absolut bästa fricampingplatserna och lära dig av andras do’s and dont’s.


Plåtis

Van, liten husbil, campervan, campingbil. Kärt barn har många namn, i Sverige kallar vi denna, mindre och flexiblare variant av en husbil, kort och gott för Plåtis.

Det som kännetecknar en Plåtis är att den vanligtvis är kortare än 6 meter och har en vikt på runt 3,5 ton. Liksom vanliga skåpbilar så har den dubbeldörr bak och skjutdörr på minst en av sidorna. Det smidiga formatet ökar framkomligheten i både trånga gränder och intensiv trafik. Detta är också anledningen till att plåtisarna blivit så populära.

Vanlife

Ett relativt nytt begrepp i husbilssfären är Vanlife, det är en snabbväxande subkultur som fokuserar på livet i en plåtis. Året runt, någon vecka här och där eller varför inte en vinterresa?

 

4 bra-att-ha-prylar

Vår egen fricampare Håkan Persson, säljare på Holmgrens Fritid i Tenhult, har tagit fram fyra produkter som underlättar ditt framtida äventyr:

Ihopfallbar-vattenbehallare-Kama-Fritid.jpg

1.

Ihopfällbar vattendunk för dricksvatten

Köp här

 

Toapapper-Kama-Fritid.jpg

2.

Toapapper som lätt löser upp sig. För att skapa en toalett i det fria kan en ihopfällbar spade också vara bra att ha.

Köp här

 

Ihopfallbar-hink-Kama-Fritid.jpg

3.

En ihopfällbar hink för att släcka brasan.

Köp här

 

Nivåklossar-Kama-Fritid.jpg

4.

I naturens inte så raka vinklar kan det vara bra med ett par nivåklossar.

Köp här

 

Liknande artiklar Alla artiklar

Den ultimata guiden för att välja din drömhusvagn

Om du drömmer om friheten att resa när du vill och samtidigt ha komforten av ditt eget hem, då är en husvagn det perfekta valet för dig. Här är vår ultimata guide för att hjälpa dig välja din drömh...
Guider

Så vintersäkrar du din husbil eller husvagn

Att vintersäkra din husbil eller husvagn är avgörande för att skydda den från kyla, fukt och andra vinterrelaterade påfrestningar. Här är en steg-för-steg-guide som hjälper dig att förbereda ditt m...
Guider

Vilket cykelställ passar min husbil eller husvagn?

Vill du ta med dig familjens cyklar när du ska iväg på campingsemester? Inga problem – ett cykelställ till din husbil eller husvagn gör det möjligt. 
Guider
100.26.179.41