reflexväst för att synas i mörkret
9 feb 2022

Syns i mörkret om det händer något oväntat!

Att synas i mörkret är viktigt, speciellt om det händer något oväntat. För att undvik en olycka när du befinner dig vid en mörk trafikerad väg så bör du använda en reflexväst för både din och andras säkerhet.  

 

Packa bilen rätt innan resan

Det är lätt att vara efterklok och tänka på allt man skulle ha packat med i bilen innan ni åkte i väg eller när olyckan redan skett. När man kör på svenska vägar, ska det enligt lag finnas en varningstriangel, däremot i Europa är kraven ofta hårdare på vilken säkerhetsutrustning som ska medföras i bilen. Många länder har krav på reflexväst, första hjälpen-kit och extra glödlampor. Vissa länder kräver även att man medtar en brandsläckare i bilen. Även om det inte är lag i Sverige är det inte fel att ha även i bilen när man åker i Sverige, då det är sådant som kan komma väl till användning om resan skulle få ett oplanerat stopp på sin resa. Skulle det även vara kallt ute är filtar bra att ha i bilen, i väntan på bärgning eller hjälp.

Bra att veta när man befinner sig i trafiken:

  • En blöt vägbana är mörkare, vilket påverkar gatlamporna och minskar dess belysningseffekt
  • Fotgängare syns sämre när det regnar eller snöar
  • Ett tungt fordon har en betydligt längre stoppsträcka är personbilar
  • Fotgängaren ser bilen betydligt tidigare än föraren i bilen ser fotgängaren
  • Placera en reflexväst nära till hands i bilen för att inte glömma den när du behöver gå ur bilen när det är mörkt ute

Öka trafiksäkerheten med en reflex

Reflexen är ett effektivt och billigt sätt att öka trafiksäkerheten och minska antalet olyckor när man befinner sig vid en trafikerad väg. Om du inte bär några reflexer och  dessutom har mörka kläder ser inte bilföraren dig förrän bilen är runt 20–30 meter från dig. Däremot om du har reflexer kan en förare i en bil med halvljus få syn på dig från ca. 125 meters håll i mörker. Det är viktigt att när du har reflexer att placera dem rätt, helst ska reflexerna placeras långt ner på armar och ben då de syns bäst när de sitter lågt och hamnar i rörelse.

Något inte alla vet är att reflexer är en färskvara och har en livslängd på ungefär tre år. Man kan själv enkelt kontrollera om sina reflexer man har hemma har blivit dåliga med hjälp av ett mörkt rum och en ficklampa.

Kontrollera dina gamla reflexer, gör så här:

  1. Häng reflexen i ögonhöjd i ett mörkt rum
  2. Ställ dig minst 4 meter från reflexen och lys med en ficklampa på reflexerna
  3. Är reflexen märkbart sämre ska den slängas

 

 

Liknande artiklar Alla artiklar

Allt om elbilar med dragkrok

Genom oss på Holmgrens Bil har du möjlighet att skaffa en elbil med dragkrok. För att en bil ska vara riktigt praktisk i vardagen är det för många företag och familjer mer eller mindre ett krav att...
Elbil
Guide

Elbil räckvidd

Hur lång räckvidd en elbil har är något som många funderar över när de skaffar elbil . Vi på Holmgrens Bil hjälper dig att reda ut begreppen här. Det finns nämligen inget enkelt svar på hur långt d...
Elbil
Guide

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid det tar att ladda en elbil beror på flera faktorer och det ska vi förklara för dig. Oftast räcker det att ladda hemma med normalladdning.
Elbil
Guide
3.235.176.80