23 sep 2021

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid det tar att ladda en elbil beror på flera faktorer och det ska vi förklara för dig. Oftast räcker det att ladda hemma med normalladdning.

Det finns inget självklart svar, tiden beror på vilken batteristorlek bilen har, den inbyggda laddkapaciteten och vilken laddlösning (laddbox) som du har tillgång till. Du kommer långt med att ladda hemma med normal laddning, men ska du åka på längre resor kan det vara bra att använda semi-snabb eller snabbladdning med högre strömstyrka. Hastigheten på laddningen skiljer sig åt vid olika delar av laddcykeln, det går snabbare att ladda från 0%-80% än om du laddar från 80%-100%.  

Räkna ut tiden det tar att ladda ett tomt batteri 

  • Vid normal laddning räknar du ut det genom att dela kapaciteten i kWh (kilowattimmar) med laddkraften kW (kilowatt).  
  • För snabbladdning rekommenderas det att laddningsnivån begränsas till 80% av batterikapaciteten för att inte slita ut batteriet. 


Ladda elbilen hemma

Det är möjligt att ladda din elbil hemma från en vanlig väggkontakt, men det är någonting som inte rekommenderas i längden då det finns säkerhetsrisker med det. Dels att du inte utnyttjar bilens laddningskapacitet, men även för att en villa inte är byggd för långvarig laddning av elbilsbatterier och kan överbelastas. 

Laddar du via vanligt eluttag är det inte tillåtet att ladda på en strömstyrka på mer än 10 ampere. Medan du kan öka amperestyrkan med en laddstation (laddbox) hemma. Genom vanligt uttag får du ca 1-1,5 mils körning per timme du laddar, medan det både är säkrare och du får upp till 2 mils körning per timme du laddar med laddstation. 

Olika typer av laddare

De vanligaste formerna för laddning är:

  • Snabbladdning: hittas främst på laddstationer längs vägarna och är det betydligt snabbare sättet att ladda på
  • Semi-snabbladdning: hittas främst på laddstationer längs vägarna och laddar betydligt snabbare än normalladdning
  • Normalladdning: ett praktiskt och kostnadseffektivt alternativ som oftast används i hemmet. 

Kontakta avdelning

Liknande artiklar Alla artiklar

Hitta rätt elbil utifrån dina krav

Om du överväger att skaffa en elbil är du på rätt väg mot att göra ett miljövänligt och ekonomiskt hållbart val. Tillsammans navigerar vi i denna guide genom olika viktiga frågor för att hjälpa dig...
Guide
Elbil

Ladda elbil hemma – allt du behöver veta

En av de viktigaste frågorna man behöver ställa sig innan man köper en elbil är hur man enkelt och säkert laddar elbilen hemma. De senaste åren har bilmarknaden sett en lavinartad ökning av elbilar...
Elbil
Guide

Allt om elbil med dragkrok

Genom oss på Holmgrens Bil har du möjlighet att skaffa en elbil med dragkrok . För att en bil ska vara riktigt praktisk i vardagen är det för många företag och familjer mer eller mindre ett krav at...
Elbil
Guide
44.220.62.183