ladda elbilen hemma då blir det dyrt
27 maj 2022

Ladda elbil hemma – allt du behöver veta

En av de viktigaste frågorna man behöver ställa sig innan man köper en elbil är hur man enkelt och säkert laddar elbilen hemma. De senaste åren har bilmarknaden sett en lavinartad ökning av elbilar världen över. Det ställer helt nya krav på laddmöjligheter både vid flerfamiljshus och enskilda villor. Så hur gör man för att ladda sin elbil hemma? 

Klarar ditt elsystem av att ladda en elbil hemma?

För dig som är intresserad av att köpa en elbil är det bra att först kolla upp om ditt elsystem klarar av den nya belastningen. Majoriteten av radhusen i Sverige hade till exempel inte krav på att klara av elbilsladdning när de byggdes.

Om du är husägare är det du som ansvarar över att underhålla din elanläggning och försäkra dig om att den fortfarande är säker även vid ändrad användning.

Vad är det säkraste alternativet vid laddning av elbil hemma?

Det säkraste alternativet för alla som vill ladda elbil hemma är att investera i en laddbox. Laddboxar finns i en mängd olika utföranden och varierande effekt. Det som gör dem fördelaktiga är förmågan att klara av extremt höga spänningar under längre tid.

När man installerar en laddbox dras en separat kabel från husets elcentral fram till den valda laddpunkten. För ytterligare säkerhet utrustas anläggningen även med en jordfelsbrytare. Installation av en laddbox får endast utföras av ett registrerat elinstallationsföretag.

 

 

Vilken laddbox ska man välja?

Det kan vara svårt att välja laddbox i och med det stora utbudet. Många som laddar elbil hemma väljer att köpa en laddbox som utvecklats av samma tillverkare som elbilen som ska laddas. Detta är en smart approach som sällan blir fel. Om du har specifika krav på din laddstation är det dock bra att jämföra alternativ från olika tillverkare.

Både laddboxens maxeffekt och vilken bil det är som ska laddas har stor påverkan när det kommer till laddningstid. Genom att dividera bilbatteriets kapacitet (kWh) med laddeffekten (kW) kan du snabbt beräkna hur lång tid det tar att ladda din bil i den specifika laddstationen.

Laddkraft är viktigt för dig som kör slut på batteriet ofta och/eller bara kan ladda din elbil korta stunder åt gången. Det kan även vara viktigt för dig som vill ladda flera fordon samtidigt. Den vanligaste laddkraften du hittar i laddboxar idag är från 7,2 kW upp till 22 kW.

Vad kostar det att installera en laddbox?

Du som vill ladda en elbil hemma behöver fundera på vilka egenskaper hos en laddstation som är viktigast för dig. Priset på laddboxar varierar mellan tillverkarna, och det är inte alltid den dyraste lösningen som är den bästa för just dig.

Vi rekommenderar att välja en prisvärd lösning som uppfyller dina behov gällande laddkraft och kvalitet. Ofta är det just laddkraften och vilka material laddstationen är gjord av som är den största skillnaden i kostnad mellan två modeller.

Här i Sverige kan alla som vill installera en laddbox dra nytta av något som kallas för grönt avdrag. Detta gröna avdrag täcker 50 % av kostnaden för material och arbete när det kommer till en installation av laddbox. Installationen kostar omkring 8 000 kronor efter att avdraget är gjort.

Fördelar med att installera en laddbox:

  • Du kan ladda snabbare
  • Det är säkrare att ladda med laddbox
  • Ökar värdet på fastigheten

 

Ladda-elbilen-hemma.jpg

 

Ladda elbil hemma utan laddbox

Det finns inga förbud som säger att man inte får ladda elbilen hemma ur ett vanligt 220V vägguttag. Med det sagt är det dock bra att vara medveten om den höga risk för överhettning som förekommer. Om man använder sig av en timer eller någon slags skarvkabel ökar risken ytterligare.

Elbilsladdning hemma kräver hög effekt under många timmar för att vara effektiv, det är inte vanliga eluttag dimensionerade för att klara av. Elcentraler, kontakter och ledningar kan utsättas för stora temperaturväxlingar när de belastas för hårt – vilket i sin tur sliter på hela elsystemet. Det kan även vara farligt att ladda sin elbil hemma i ett 220V vägguttag om elsystemet i ditt hus har dolda brister, vilket är vanligt i äldre fastigheter.

Viktigt att tänka på vid laddning av elbil ur ett vanligt eluttag

Det kan finnas flera anledningar till att en elbilsägare som vill ladda sin elbil hemma blir hänvisad till ett vanligt vägguttag. Experter på Elsäkerhetsverket säger att det säkraste man kan göra är att sänka strömstyrkan på laddningen. Om strömstyrkan ställs på 6–8 ampere istället för 10 minskar risken för överhettning markant.

Det går även bra att ladda en elbil hemma i ett 3-fas uttag. Idag är det få elbilar som klarar av en maximal laddeffekt på över 3,7 kW, vilket är långt ifrån de 11–22 kW som ett 3-fas uttag kan generera. Det går fortfarande bra att använda en laddbox i ett 3-fas uttag även om din bil endast klarar av spänningar från ett 1-fas uttag, då bilarna själva styr hur mycket spänning de ska ha tillgång till.

Vad kostar det att ladda en elbil hemma?

Det finns flera variabler att tänka på när det kommer till kostnaden för att ladda elbilen hemma. Några saker som spelar in är ditt elavtal, var du bor och vilken tid det är på året. Sveriges elpriser har historiskt sett varit låga, men till följd av elbristen i Europa har vi sett stigande priser även här.

Om man ser till genomsnittet kan man räkna med att varje kilowattimme (kWh) kostar ca 1,50 kr. Genom att multiplicera antalet kilowattimmar i din bils batteri med 1,50 kr så kan du räkna ut den ungefärliga kostnaden för att ladda batteriet fullt.

Det är även viktigt att vara medveten om vad som gäller om en arbetsgivare bekostar en installation av laddbox i en anställds bostad. Om detta är aktuellt för dig som vill ladda elbilen hemma kan Skatteverket bedöma kostnaden som en skattepliktig förmån.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Att ladda en elbil hemma kan ta allt mellan 30 minuter upp till 12 timmar beroende på hur stark laddkraften är och hur stort batteriet är i din bil. Om du laddar din elbil hemma i en laddbox brukar man räkna med att det tar 6–10 timmar att ladda upp ett tomt batteri till full kapacitet. Om bilen inte används på natten är detta ett perfekt tillfälle att koppla in bilen för laddning.

Om du väljer att ladda din bil via en offentlig laddare kan du ofta få tillgång till betydligt mer laddkraft än du har hemma. Det finns snabbladdningsstolpar som har en kapacitet på 100 kW eller mer, och då kan du räkna med 80 % laddning på ca 30 minuter.

Har du frågor eller funderingar kring laddboxar?

Prisförslag på laddbox till min nuvarande bil
Prisförslag på laddbox till min framtida bil
Fråga kring laddbox
Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas
Jag godkänner att Holmgrens Bil hanterar min personuppgifter.

Alla personuppgifter som skickas in till Holmgrens Bil kommer att behandlas enligt bestämmelserna i EU:s dataskyddsförordningen (GDPR). Här kan du läsa mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Liknande artiklar Alla artiklar

Hitta rätt elbil utifrån dina krav

Om du överväger att skaffa en elbil är du på rätt väg mot att göra ett miljövänligt och ekonomiskt hållbart val. Tillsammans navigerar vi i denna guide genom olika viktiga frågor för att hjälpa dig...
Guide
Elbil

Allt om elbil med dragkrok

Genom oss på Holmgrens Bil har du möjlighet att skaffa en elbil med dragkrok . För att en bil ska vara riktigt praktisk i vardagen är det för många företag och familjer mer eller mindre ett krav at...
Elbil
Guide

Räckvidd på elbilar

Hur lång räckvidd en elbil har är något många funderar över när de skaffar en elbil. Vi på Holmgrens Bil hjälper dig att reda ut begreppen och listar de elbilar som vi är auktoriserade återförsälja...
Elbil
Guide
3.238.174.191