16 sep 2021

Att tänka på vid laddning av elbil

Går du i tankarna på att skaffa elbil och har funderingar kring hur det fungerar med laddning? Låt oss reda ut funderingarna och vad du som elbilsägare behöver känna till kring laddning hemma och på resan.

En laddstation utgör en plats där du har möjlighet att ladda din elbil eller laddhybrid. Det är vanligt att dessa laddstationer återfinns vid bensinstationer, stormarknader och parkeringshus. Den ökande efterfrågan på elbilar har medfört att fler laddstationer etableras, samtidigt som en jämnare fördelning över landet blir allt mer märkbar.

Ladda elbil under resan

Planera din resa i förväg och se till att ha kollat upp laddstationer på vägen. Idag finns det flera olika typer av laddstationer, vissa tar lite längre tid och passar långa stopp, medan andra är snabbstationer där du kan ladda upp till 80% på kortare tid. Tänk på att ha med laddkabeln i bilen. 

Vad är snabbladdning?

Snabbladdning är en effektiv metod för snabb laddning av din bil, men bör undvikas som regelbunden praxis på grund av ökad belastning på batteriet och påverkan på battericellernas kemiska sammansättning. Vid behov av snabbladdning bör du använda så låg kapacitet som möjligt för den planerade sträckan.

Trots dessa överväganden är snabbladdning ett utmärkt alternativ för snabb och effektiv laddning, särskilt under långa resor som till fjällen. Det är det perfekta valet för familjer på långa resor, vilket ger möjlighet till snabb återuppladdning och fortsatt resa utan onödiga fördröjningar.

 

Laddkort

Ett laddkort, antingen i form av plastkort eller bricka, används för att betala elbilsladdning på offentliga laddstationer. För närvarande krävs ett specifikt laddkort för att genomföra laddningen.

Laddkorten är knutna till olika leverantörer, vilket innebär att varje kort är dedikerat till en specifik laddningstjänst. Många väljer därför att inneha flera laddkort för ökad flexibilitet, vilket möjliggör laddning vid olika leverantörers stationer och ökar valfriheten.

Användning av vanliga betalkort direkt på laddstationerna är fortfarande ovanligt. Andra betalningsmetoder, såsom laddbricka, mobilapp och SMS, krävs för att genomföra transaktioner och få tillgång till laddstationens tjänster.

Operatörer som erbjuder laddkort i Sverige är bland annat: 
  • E.ON
  • Fortum Charge & Drive
  • Mer
  • Circle K
  • Ionity
  • Tesla Supercharger (nätverk enbart till Tesla-ägare)

Exempel - Ionity snabbladdning

Vi har testat Ionity snabbladdning med effektnivåer på upp till 350 kW på en BMW iX3. På ca 30 minuter laddas bilen från ca 20% till 80% och vi hann med en snabbmåltid. Betalar gör man enkelt genom att följa instruktionerna som finns vid laddstationen. Pris och lösning skiljer sig åt beroende på ägaren av laddaren. 

Hitta laddstationer snabbt och smidigt med Charge Finder.

Ladda elbil hemma

Ladda ur vanligt eluttag är tillåtet, men du ska vara medveten om riskerna för överhettning och brand. Riskerna ökar även om du använder skarvsladd eller timer. Elsystem som belastas för hårt slits när det uppstår stora temperaturväxlingar i elcentraler, kontakter och ledningar. Att ladda din elbil i vanligt eluttag är därför något vi inte rekommenderar. 

Ladda säkert med en laddbox. Vi rekommenderar istället att man använder en laddbox, vilket är det säkraste alternativet för dig och din bil. Se vårt utbud av laddboxar. Med en laddbox dras en separat kabel från husets elcentral till laddpunkten med laddboxen och är utrustad med en egen jordfelsbrytare. 

Läs vår guide om att Ladda hemma.

Liknande artiklar Alla artiklar

Hitta rätt elbil utifrån dina krav

Om du överväger att skaffa en elbil är du på rätt väg mot att göra ett miljövänligt och ekonomiskt hållbart val. Tillsammans navigerar vi i denna guide genom olika viktiga frågor för att hjälpa dig...
Guide
Elbil

Ladda elbil hemma – allt du behöver veta

En av de viktigaste frågorna man behöver ställa sig innan man köper en elbil är hur man enkelt och säkert laddar elbilen hemma. De senaste åren har bilmarknaden sett en lavinartad ökning av elbilar...
Elbil
Guide

Allt om elbil med dragkrok

Genom oss på Holmgrens Bil har du möjlighet att skaffa en elbil med dragkrok . För att en bil ska vara riktigt praktisk i vardagen är det för många företag och familjer mer eller mindre ett krav at...
Elbil
Guide
3.236.112.70