16 sep 2021

Att tänka på vid laddning av elbil

Går du i tankarna på att skaffa elbil och har funderingar kring hur det fungerar med laddning? Låt oss reda ut funderingarna och vad du som elbilsägare behöver känna till kring laddning hemma och på resan.

Ladda under resan

Är du ute på resande fot och behöver ladda så är utbudet stort. Planera din resa i förväg och se till att ha kollat upp laddstationer på vägen. Idag finns det flera olika typer av laddstationer, vissa tar lite längre tid och passar långa stopp, medan andra är snabbstationer där du kan ladda upp till 80% på kortare tid. Tänk på att ha med laddkabeln i bilen. 

Vi har testat Ionity snabbladdning med effektnivåer på upp till 350 kW på en BMW iX3. På ca 30 minuter laddas bilen från ca 20% till 80% och vi hann med en snabbmåltid. Betalar gör man enkelt genom att följa instruktionerna som finns vid laddstationen. Pris och lösning skiljer sig åt beroende på ägaren av laddaren. 

Hitta laddstationer snabbt och smidigt med Charge Finder.

Ladda hemma

Ladda ur vanligt eluttag är tillåtet, men du ska vara medveten om riskerna för överhettning och brand. Riskerna ökar även om du använder skarvsladd eller timer. Elsystem som belastas för hårt slits när det uppstår stora temperaturväxlingar i elcentraler, kontakter och ledningar. Att ladda din elbil i vanligt eluttag är därför något vi inte rekommenderar. 

Ladda säkert med en laddbox. Vi rekommenderar istället att man använder en laddbox, vilket är det säkraste alternativet för dig och din bil. Med en laddbox dras en separat kabel från husets elcentral till laddpunkten med laddboxen och är utrustad med en egen jordfelsbrytare. 

Läs vår guide om att Ladda hemma

 

Liknande artiklar Alla artiklar

Hitta rätt elbil utifrån dina krav

Om du överväger att skaffa en elbil är du på rätt väg mot att göra ett miljövänligt och ekonomiskt hållbart val. Tillsammans navigerar vi i denna guide genom olika viktiga frågor för att hjälpa dig...
Guide
Elbil

Ladda elbil hemma – allt du behöver veta

En av de viktigaste frågorna man behöver ställa sig innan man köper en elbil är hur man enkelt och säkert laddar elbilen hemma. De senaste åren har bilmarknaden sett en lavinartad ökning av elbilar...
Elbil
Guide

Allt om elbil med dragkrok

Genom oss på Holmgrens Bil har du möjlighet att skaffa en elbil med dragkrok . För att en bil ska vara riktigt praktisk i vardagen är det för många företag och familjer mer eller mindre ett krav at...
Elbil
Guide
3.233.221.90