Bästa kund, här kan du läsa vad vi gör mot Covid-19 på våra anläggningar.

16 sep 2021

Att tänka på vid laddning av elbil

Går du i tankarna på att skaffa elbil och har funderingar kring hur det fungerar med laddning? Låt oss reda ut funderingarna och vad du som elbilsägare behöver känna till kring laddning hemma och på resan.

Ladda hemma

Ladda ur vanligt eluttag är tillåtet, men du ska vara medveten om riskerna för överhettning och brand. Riskerna ökar även om du använder skarvsladd eller timer. Elsystem som belastas för hårt slits när det uppstår stora temperaturväxlingar i elcentraler, kontakter och ledningar. Att ladda din elbil i vanligt eluttag är därför något vi inte rekommenderar. 

Ladda säkert med en laddbox. Vi rekommenderar istället att man använder en laddbox, vilket är det säkraste alternativet för dig och din bil. Med en laddbox dras en separat kabel från husets elcentral till laddpunkten med laddboxen och är utrustad med en egen jordfelsbrytare. 

 

Ladda under resan

Är du ute på resande fot och behöver ladda så är utbudet stort. Planera din resa i förväg och se till att ha kollat upp laddstationer på vägen. Idag finns det flera olika typer av laddstationer, vissa tar lite längre tid och passar långa stopp, medan andra är snabbstationer där du kan ladda upp till 80% på kortare tid. Tänk på att ha med laddkabeln i bilen. 

Vi har testat Ionity snabbladdning med effektnivåer på upp till 350 kW på en BMW iX3. På ca 30 minuter laddas bilen från ca 20% till 80% och vi hann med en snabbmåltid. Betalar gör man enkelt genom att följa instruktionerna som finns vid laddstationen. Pris och lösning skiljer sig åt beroende på ägaren av laddaren. 

Hitta laddstationer snabbt och smidigt med Charge Finder.

Liknande artiklar Alla artiklar

Elbil räckvidd

Hur lång räckvidd en elbil har är något som många funderar över när de skaffar elbil . Vi på Holmgrens Bil hjälper dig att reda ut begreppen här. Det finns nämligen inget enkelt svar på hur långt d...
Elbil
Guide

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid det tar att ladda en elbil beror på flera faktorer och det ska vi förklara för dig. Oftast räcker det att ladda hemma med normalladdning.
Elbil
Guide

Elbilsordlista

Det är inte alltid lätt att veta vad alla ord och beteckningar betyder som används för elbilen. För att förenkla det hela så har vi tagit fram en elbilsordlista till din hjälp.  
Guide
Elbil