elbil med dragkrok
25 jan 2022

Allt om elbil med dragkrok

Genom oss på Holmgrens Bil har du möjlighet att skaffa en elbil med dragkrok. För att en bil ska vara riktigt praktisk i vardagen är det för många företag och familjer mer eller mindre ett krav att bilen kan användas till att dra ett släp vid behov. 

Det var länge svårt att hitta en elbil för släpvagn då de flesta modeller inte hade dragkrok. Fortfarande behöver du försäkra dig om att den elbil du är intresserad av verkligen kan förses med en dragkrok, om den inte redan har en. Här kommer vi att gå igenom vad du behöver tänka på om du vill köpa en elbil med dragkrok.

Tidigare var elbil med dragkrok ovanligt

På en bensin- eller dieseldriven bil är det en självklarhet att det finns möjlighet att montera en dragkrok. Du kan göra det själv om det inte redan finns en, och därmed också montera bort den igen om du bara behövde dragkroken tillfälligt. Det är dock inte tillåtet att fästa en dragkrok på alla elbilar utan fordonet måste ha kapacitet att klara den extra vikten. Annars finns det en risk för att motorn överhettas. Ofta är det också så att batteriet är placerat där dragkroken normalt ska monteras. Det gör att det är näst intill omöjligt att i efterhand montera en dragkrok på en elbil. Nu ser vi dock hur fler och fler elbilar förses med detta tillbehör.

Elbil och husvagn

Något som får många att tveka inför att skaffa en elbil är att de är osäkra på hur det är att köra en elbil med husvagn. I många fall är det omöjligt att dra en husvagn med en äldre elbil då de inte är gjorda för det. Det här med elbil och dragkrok är dock inte längre en ovanlig kombination, som det var tidigare. Faktum är att elbil och husvagn börja bli ganska vanligt ute på vägarna. Det gäller bara att en elbil med dragkrok har tillräcklig batterikapacitet och en drivlina som klarar vikten på husvagnen. Ett tydligt tecken på att det börjar bli vanligare med elbil och husvagnar är att allt fler campingplatser installerar laddstolpar för sina gäster. Kontrollera gärna om du har möjlighet att ladda en elbil med dragkrok på plats innan du väljer dina besöksmål.

Observera att det idag finns husvagnar som är särskilt framtagna för att dras av elbilar. Förutom att de har låg vikt så finns det modeller som är aerodynamiskt utformade med ett eget batteri som laddas med solpaneler. Det kan ge bilen lite extra räckvidd om det behövs. Det finns även särskilda batterisläp vars enda funktion är att öka bilens räckvidd (med upp till 50%). Dessa är dock en nischprodukt, samtidigt som dragkrok för släp och husvagn är något som många elbilsägare behöver.

 

 

Dragvikten en elbil har avgör hur tung husvagn din bil kan dra

Det är bilens dragvikt som avgör hur tung husvagn du kan koppla bakom den. Med en dragvikt på 2.000kg har du stora möjligheter att kunna koppla precis den husvagn du vill bakom din bil. Har du en elbil med lägre dragvikt är det viktigt att välja en husvagn som matchar bilens kapacitet. Det bör framgå av bilens registreringsbevis vilken dragvikt den är godkänd för. Du kan också hitta information om detta hos Transportstyrelsen. Har du frågor om dragvikt gällande en elbil med dragkrok som du hittat till försäljning hos oss kan vi naturligtvis besvara dem. Kontakta oss här 

Bruttovikt och tågvikt, är termer som har också har värden som kan vara viktigt i sammanhanget. Bruttovikten är den sammanlagda statiska vikt som samtliga hjul, band eller medar på ett fordon vid ett visst tillfälle för över till vägbanan. Tågvikt är den totalvikt som en elbil med dragkrok får ha när bilens vikt, släpet (eller husvagnen) och det som lastas är ihopräknat. Vad du har för typ av körkort sätter också en begränsning för hur tungt ekipage du får framföra. Tänk på att en elbil ofta har högre totalvikt än motsvarande fordon med bensin- eller dieselmotor. Det beror på det tunga batteriet.

 

Elbil med släpvagn

En släpvagn väger mindre än en husvagn men det som är avgörande för om en elbil med dragkrok räcker till för släpet är hur tung last du behöver kunna köra med. Du får köra högst 40 km/tim med obromsad släp- eller husvagn, eller högst 80 km/tim med bromsad släp- eller husvagn. Detta gäller med vissa undantagsfall som du kan läsa mer om hos Transportstyrelsen. Tänk på att en släpvagn kan behöva vinterdäck under perioden 1 december-31 mars, om det råder vinterväglag.


Elbil med hög dragvikt

Hur mycket du sedan får lasta beror på vad släpet är avsett för och vilken dragvikt en elbil med dragkrok har. Om du bara använder släpvagnen för att frakta skräp till återvinningsstationen kommer du inte att få några problem, så länge din elbil har en dragkrok. Ett tips är att använda Släpvagnskalkylatorn för att se hur mycket du får dra.

En checklista med saker som du behöver ha koll på:

  • Vad får du dra enligt ditt körkort?
  • Vad har du för dragvikt på din elbil?
  • Vad väger släpet/husvagnen du ska dra?
  • Vad väger det som du ska ha på släpet/lasta i husvagnen?

 

För dig som är båtintresserad och vill kunna koppla en båttrailer bakom bilen är det bra att det nu finns ett växande utbud av elbilar med dragkrok.

En elbil med dragkrok behöver ha tillräcklig räckvidd

En anledning till att det varit ovanligt med elbilar försedda med dragkrok är att batteritiden naturligtvis kortas ner när man kör med last. Länge var det så att körsträckan riskerade att bli så kort att det inte var någon idé att ha dragkrok på en elbil. Nu finns det elbilar med så stor batterikapacitet att det sällan är ett problem. Räkna med att kunna köra omkring 25mil med släp på en laddning med en modern elbil. Det går många gånger att köra från en camping till en annan utan att behöva tänka på var det finns laddstationer. Batterier laddar dessutom ofta så snabbt idag så om du skulle behöva ta en paus för laddning är det sällan ett stort problem.

Vill du köra en längre sträcka med släp på vintern behöver du kanske räkna på beräknad elåtgång, eftersom kyla är ytterligare en faktor som påverkar hur långt du kommer på en laddning.

Är du intresserad av att veta mer om elbil och räckvidd, då har vi en annan guide som förklarar räckvidd. Läs räckviddsguiden här 

Elbil med fyrhjulsdrift och dragkrok

År 2021 lanserades flera elbilar med fyrhjulsdrift och dragkrok. Vi har sett något av ett genombrott för riktigt kraftfulla bilar med hög batterikapacitet och många användningsområden. Det är en av anledningarna till varför vi tror att elbilar kommer att fortsätta att ta marknadsandelar i snabb takt. Vi på Holmgrens Bil är glada över att nu kunna hjälpa dig med önskemål som tidigare var svåra att tillmötesgå.

 

Liknande artiklar Alla artiklar

Hitta rätt elbil utifrån dina krav

Om du överväger att skaffa en elbil är du på rätt väg mot att göra ett miljövänligt och ekonomiskt hållbart val. Tillsammans navigerar vi i denna guide genom olika viktiga frågor för att hjälpa dig...
Guide
Elbil

Ladda elbil hemma – allt du behöver veta

En av de viktigaste frågorna man behöver ställa sig innan man köper en elbil är hur man enkelt och säkert laddar elbilen hemma. De senaste åren har bilmarknaden sett en lavinartad ökning av elbilar...
Elbil
Guide

Räckvidd på elbilar

Hur lång räckvidd en elbil har är något många funderar över när de skaffar en elbil. Vi på Holmgrens Bil hjälper dig att reda ut begreppen och listar de elbilar som vi är auktoriserade återförsälja...
Elbil
Guide
44.201.97.0