Hitta rätt bil till ditt företag

Att välja rätt bil till ditt företags bilflotta kan vara svårt. Hur ser vår bilpolicy ut och vad är skillnaden på en förmånsbil och tjänstebil? Vi hjälper dig att reda ut bland begreppen.

Tjänstebil eller förmånsbil: Vad är skillnaden?

Skillnaden mellan en tjänstebil och en förmånsbil kan skilja sig från företag till företag, beroende på hur bilpolicyn ser ut. Men generellt är en tjänstebil endast avsedd för arbetsändamål och resor till och från arbetet, medan en förmånsbil även kan användas privat av den anställde. 

Oavsett om du kör tjänstebil eller förmånsbil kan du göra avdrag för bilens kostnader. Skillnaden ligger i vem som gör avdraget, antingen som privatperson eller som företag.

 

Kör tjänstebil - bilen används i tjänsten

En tjänstebil är en bil som används av anställda i jobbet men arbetsgivaren äger och tar hand om bilen. Tjänstebilar används vanligtvis för arbetsrelaterade resor som att besöka kunder eller åka till möten. Vissa anställda kan få en tjänstebil som en förmån beroende på arbetsuppgifter och position.

Fördelen med att ha tillgång till en tjänstebil är att arbetsgivaren betalar för allt som har med bilen att göra, som underhåll, bränsle och försäkring. Detta kan spara mycket pengar för den anställda och göra det lättare att utföra arbetsuppgifterna. Dessutom kan en tjänstebil vara en attraktiv förmån när man söker nya jobb. Se våra tjänstebilar.

Kör förmånsbil - får även användas privat

En förmånsbil är en bil som anställda kan använda både för jobb och privat bruk, och som arbetsgivaren betalar för. Det kan inkludera allt från leasingkostnader till bränsle och underhåll. Förmånsbilar är oftast en del av en anställds löneförmåner.

Fördelen med en förmånsbil är att den anställda kan använda bilen både för arbete och fritid utan begränsningar. Dessutom kan det vara en förmån som arbetsgivaren erbjuder för att locka till sig nya medarbetare. Se våra företagsbilar som även har ett förmånsvärde.

 

Ordlista

Vad betyder förmånsvärde?

Förmånsvärde är det värde som en anställd får i form av en förmån från sin arbetsgivare, som en tjänstebil eller förmånsbil. Det är ett beräknat värde som inkluderar alla kostnader som arbetsgivaren betalar för exempelvis bränsle och underhåll. Förmånsvärdet är en viktig faktor för att bestämma den skatt som den anställda måste betala på förmånen. Ju högre förmånsvärde, desto högre skatt måste betalas. Vill du veta mer om förmånsvärde - läs mer här.

Vad menas med företagsleasing?

Företagsleasing är en form av avtal där ett företag hyr en bil eller annan utrustning från en leasinggivare under en bestämd tidsperiod. Leasinggivaren äger utrustningen och företaget betalar en månatlig leasingavgift för att använda den. Läs mer om företagsleasing här.

Fördelarna med företagsleasing inkluderar att företaget kan ha tillgång till den senaste utrustningen utan att behöva betala för det fulla priset. Leasingavgiften kan också vara avdragsgill för företagets skatter, vilket kan minska företagets skattepliktiga inkomst.

Vad menas med bilpolicy?

En bilpolicy är en uppsättning regler och riktlinjer som ett företag eller en organisation har för användning av fordon. En bilpolicy kan inkludera olika aspekter som till exempel vilka typer av bilar som är tillåtna att använda, vilka kostnader som täcks av arbetsgivaren, begränsningar för användning av bilen i tjänsten och privat, riktlinjer för underhåll och reparationer, samt försäkringskrav. 

Hur utformar man företagets bilpolicy?

För att utforma en bilpolicy för ett företag kan man följa några steg:

  1. Definiera syftet med bilpolicyn: Vad är målet med policyn? Ska den främja säkerhet, minska kostnader eller effektivisera användningen av fordon?

  2. Utvärdera nuvarande situation: Vilka fordon används för närvarande? Hur används de och vilka kostnader är associerade med dem?

  3. Identifiera behoven för verksamheten: Vilka behov har företaget för fordon och hur kan bilpolicyn uppfylla dessa behov? Vilka typer av bilar är lämpliga för företagets verksamhet?

  4. Fastställ policyns riktlinjer: Bestäm riktlinjer för användning av fordon, inklusive vem som är behörig att köra företagets fordon, hur fordonen ska användas, vilken typ av underhåll som krävs och vilka kostnader som täcks av företaget.

 

Vi hjälper dig att hitta rätt bil till ditt företag

Att välja rätt företagsbil till ditt företags bilflotta kan vara svårt. Men vi finns här för att hjälpa till! Vi har ett stort utbud av både personbilar och transportbilar, och har genom åren hjälpt företag med alla möjliga bilbehov. Vi har bred erfarenhet inom området och kan hjälpa dig att hitta en bil som passar just ditt företags behov.

  • Helhetkoncept som passar ditt företag, oberoende av storlek
  • Vi hittar de bästa lösningarna utifrån er bilpolicy
  • Vi tror på långsiktiga partnerskap
Säljchef.jpg

Är du intresserad av att hitta lösningar för ditt företag? Boka in ett möte med oss här.

 

Liknande artiklar Alla artiklar

Vad är förmånsvärde?

Har du som anställd turen att få en förmånsbil via din arbetsgivare? Eller ska du försöka förhandla till dig en? Då kan det vara bra att ha koll på förmånsvärde - vi går igenom vad förmånsvärde är...
Guide
Företag

Bonus Malus 2022 - så fungerar bilskattesystemet

Den 1 juli 2018 trädde regeringens nya skattesystem Bonus Malus i kraft. Det förändrade både fordonskatten för personbilsägare och för tjänstebilsföraren. Den 8 november 2022 beslutade regeringen a...
Guide
Företag
34.239.158.223