BMW 330e företag

Vad är förmånsvärde?

Har du som anställd turen att få en förmånsbil via din arbetsgivare? Eller ska du försöka förhandla till dig en? Då kan det vara bra att ha koll på förmånsvärde - vi går igenom vad förmånsvärde är och vad du ska tänka på med förmånsvärde.

Förmånsvärde - vad innebär det?

Du kan då utgå ifrån att din förmånsbil kommer att beskattas, i form av förmånsbeskattning, så länge du använder bilen privat mer än 100 mil vid högst 10 tillfällen per år (inkl. resor till och från arbetet).  Att kunna bevisa hur mycket du kör ligger på dig som kör bilen- så var noggrann med att föra en körjournal.

Förmånen dras av på din lön och baseras på den valda bilens förmånsvärde. Förmånsvärdet läggs på din lön och ökar på så vis din skatt. Däremot är ett vanligt missförstånd att man betalar hela förmånsvärdet, vilket du alltså inte gör - du betalar enbart skatt (ca 30%) på förmånsvärdet.

Kostnadsexempel förmånsvärde BMW iX:

Lön 30 000 kr
Förmånsvärde 4 020 kr
Skatt 30% på 34 020 kr (30 000 kr + 4 020 kr) = 10 206 kr 
Nettolön (30 000 kr – 10 206 kr) = 19 794 kr

 

 

Bra att veta om förmånsvärde

  • Förmånsvärdet beror på vilken bil du väljer, alla bilmodeller har olika förmånsvärden.
  • Väljer du extrautrustning som exempelvis extraljus, dragkrok eller läderklädsel så kan det höja bilens förmånsvärde.
  • Milöanpassade bilar, så som eldrivna bilar, har oftast ett lägre förmånsvärde. Därför är det är ett bra alternativ för dig som vill få ner din månadskostnad. 
  • Företaget som leasar bilen (din arbetsgivare) står oftast för kostnaden för service, verkstad och så vidare - så din fasta månadskostnad, i form av skatt på förmånsvärdet, är allt du betalar.

 

 

 

Ta reda på förmånsvärdet på din nya bil!

Hitta din perfekta modell och dess förmånsvärde;

BMW tjänstebilar
MINI tjänstebilar
Ford tjänstebilar
MG tjänstebilar
Hyundai tjänstebilar
Nissan tjänstebilar

Behöver du hjälp med att hitta rätt bil till ditt företag?

Läs mer om förmånsbilar och tjänstebilar, och vad som passar ditt företag bäst här.

Liknande artiklar Alla artiklar

Hitta rätt bil till ditt företag

Att välja rätt bil till ditt företags bilflotta kan vara svårt. Hur ser vår bilpolicy ut och vad är skillnaden på en förmånsbil och tjänstebil? Vi hjälper dig att reda ut bland begreppen.
Guide
Företag

Bonus Malus 2022 - så fungerar bilskattesystemet

Den 1 juli 2018 trädde regeringens nya skattesystem Bonus Malus i kraft. Det förändrade både fordonskatten för personbilsägare och för tjänstebilsföraren. Den 8 november 2022 beslutade regeringen a...
Guide
Företag
3.238.174.191