2 aug 2021

När du ska köpa en begagnad bil

Att välja bilmodell är inte helt lätt. Vad behöver du? Hur mycket pengar vill du betala? Specificera dina krav. Liten och kul? Cool och snabb? Miljövänlig och ekonomisk? Eller stor nog att svälja både barn, hund och svärmor? Det allra bästa är att utgå efter dina och familjens dagliga behov. Det är onödigt att köpa en minibuss bara för att man en gång varje vinter åker till fjällen med sju personer.

Privatköp eller handlare?

Fördelen med en bilhandlare är att bilen är varudeklarerad och du oftast får med dig någon form av garanti, plus att du kan lämna din gamla bil i inbyte. Vid en privataffär kommer du i direkt kontakt med den säljare som kört bilen och kan få hela bilens historik. Lite försiktighet rekommenderas dock om du ska köpa bil av en privatperson som handlar med bilar ”på fritiden”. Du kan dessutom inte ångra ett köp som du gjort av en privatperson. Handlar du bil hos en bilhandlare kan du ha rätt till öppet köp om bilhandlaren erbjuder det.

Undersök ägaren

Vid en privataffär kan det vara läge att undersöka om bilen verkligen står registrerad på den person som säljer den. Legitimation är tryggt att visa upp för båda parter. Be personen legitimera sig och kolla sedan om det är samma person som äger bilen genom att sms:a registreringsnumret till 725 03 (kostar 3 kronor) eller ring Transportstyrelsens kundtjänst 0771-14 15 16.  Tidigare kunde det vara svårt att fastställa om ägaren till fullo ägde bilen, men numera finns i de flesta fall ett äganderättsförbehåll om bilen är köpt på avbetalning eller om den leasas. Bli misstänksam om säljaren vill få affären snabbt överstökad och kanske till och med prutar själv. Ställ frågor, till exempel: Varför säljs bilen? Har den varit med om någon krock? 

Skaffa överblick

När du vet vad du vill ha, studera bilannonser i tidningen eller på nätet och få en bra översikt av utbud och priser. På de flesta annonssajter kan man söka efter bilar på ett mycket detaljerat sätt.

Provkör

När du fastnat för en bil ska du provköra den, och det är smidigast att göra hos en bilhandlare. Ta en ordentlig tur och känn efter om ljudnivå, motor, insteg och lastutrymme passar dig och dina bilbehov.

Undersök bilen

Det här är det svåraste momentet, om du inte har någon bilkunnig person med dig kan det vara värt pengarna att låta en oberoende teststation, t.ex Bilprovningen, göra en kontroll. 

Kolla dokumentationen

Serviceboken är en värdehandling. Kontrollera att alla servicebesök är gjorda vid rätt miltal, att eventuella rostskyddskontroller är inprickade och att kamremmen, om bilen har en sådan, är bytt vid rätt milintervall. Tänk också på att bilen bör ha varit servad på en auktoriserad verkstad om en eventuell nybilsgaranti ska fortsätta att gälla. Tyvärr förekommer förfalskade serviceböcker.

Alla bilar som säljs av en bilhandlare och kostar mer än 30 000 kronor, ska ha en varudeklaration som bland annat beskriver bilens skick, säkerhet och eventuella garantier.

Köpeavtalet

Ett avtal kan vara muntligt eller skriftligt, och det är upp till parterna att bestämma vad det ska omfatta. Bilhandeln har ett standardavtal som blir bindande först när båda parter skrivit under. Om du lägger handpenning före leverans, se till att få kvitto på detta och att ni är överens om vad som händer med pengarna om affären inte kan slutföras.

Leveransen

Se till att ordna försäkringen i förväg. Från det att du tar över bilen är du ansvarig och om det händer något på hemvägen kan det bli problem. Registreringsbeviset om ägarbyte ska skrivas under av båda parter och det är säljarens uppgift att skicka in det till Transportstyrelsen.

Liknande artiklar Alla artiklar

Hitta rätt elbil utifrån dina krav

Om du överväger att skaffa en elbil är du på rätt väg mot att göra ett miljövänligt och ekonomiskt hållbart val. Tillsammans navigerar vi i denna guide genom olika viktiga frågor för att hjälpa dig...
Guide
Elbil

Ladda elbil hemma – allt du behöver veta

En av de viktigaste frågorna man behöver ställa sig innan man köper en elbil är hur man enkelt och säkert laddar elbilen hemma. De senaste åren har bilmarknaden sett en lavinartad ökning av elbilar...
Elbil
Guide

Allt om elbil med dragkrok

Genom oss på Holmgrens Bil har du möjlighet att skaffa en elbil med dragkrok . För att en bil ska vara riktigt praktisk i vardagen är det för många företag och familjer mer eller mindre ett krav at...
Elbil
Guide
3.236.46.172