Om bromsar på bilen

Har du eller har du haft bromsproblem? Detta kan bero på en kombination av saltade vintervägar, förare som bromsar för lite samt att bromsarna alltför sällan plockas isär och smörjs upp.

Du kan faktiskt spara en hel del pengar på att underhålla bromsarna 2ggr om året, t.ex. i samband med skifte av vinterhjul/sommarhjul. På detta sätt håller sig bromsskivorna bättre mot rostangrepp och du slipper större framtida kostnader.

Fel på bromsarna – testa!

Det är viktigt att provbromsa då och då. Drar bilen snett är det läge att lämna in den till oss för en undersökning och eventuella åtgärder .

För att testa bromsarna, tryck ner pedalen hårt i 20 sekunder och uppmärksamma om något av följande förekommer:

  • Om bromsen tar långt ner kan det tyda på slitage
  • Skulle pedalen fortfarande sjunka långsamt, trots att du nått den egentliga ”botten”, finns det förmodligen ett läckage i bromssystemet. Det är mycket trafikfarligt och måste åtgärdas omedelbart.
  • Känns pedalen fjädrande kan det vara på grund av luft i bromssystemet. Uppsök en verkstad för att åtgärda det.

 

Parkeringsbromsen

Det är en separat broms, som oftast verkar enbart på bakhjulen. 
Ta för vana att använda parkeringsbroms vid parkering. Gör det i alla fall då och då för kablarna kan korrodera om de inte utnyttjas för länge.

Byte av bromsvätska

Ett av problemen med bromsvätska är att den drar åt sig fukt/vatten, vilket kan leda till att egenskaperna försämras (det kan t.ex börja koka med bromsbortfall som följd). Vi rekommenderar att du byter vätska regelbundet.

Felindikeringslampa

Dagens bilar kan vara utrustade med säkerhetssystem som t.ex antisladd som är en del av bromssystemet. Systemen övervakas ständigt av styrdon som indikerar om ett regleringsfel förekommer.
Om någon av dessa lampor lyser är något system satt ur spel och en diagnos krävs för att finna en lämplig reparationsåtgärd.

Har du frågor om bromsar, hör av dig till våra Specialister!

Liknande artiklar Alla artiklar

Maximera livslängden på din bil

För att säkerställa att din bil håller längre och presterar optimalt är regelbunden vård och underhåll avgörande. Här är några nyckeltips för att maximera livslängden på din bil och bevara dess pre...
Guide
Trafiksäkerhet

Packa bilen säkert inför vinterresan

Ska du köra till fjällen eller alperna i vinter? Tänk då på att packa bilen korrekt, så att bilresan blir så säker som möjligt. Läs våra tips för en bra start på semestern.
Guide
Trafiksäkerhet

Kör säkert i stadstrafiken

Upplever du att det är jobbigt att köra i city? Då är du inte ensam. Att köra i stadstrafik kan upplevas stressigt eftersom det är mycket som sker samtidigt. Elsparkscyklar som svischar förbi, fotg...
Guide
Trafiksäkerhet
3.233.221.90