Bästa kund, här kan du läsa vad vi gör mot Covid-19 på våra anläggningar.

Om bromsar på bilen

Har du eller har du haft bromsproblem? Detta kan bero på en kombination av saltade vintervägar, förare som bromsar för lite samt att bromsarna alltför sällan plockas isär och smörjs upp.

Dela
2 aug 2021

Du kan faktiskt spara en hel del pengar på att underhålla bromsarna 2ggr om året, t.ex. i samband med skifte av vinterhjul/sommarhjul. På detta sätt håller sig bromsskivorna bättre mot rostangrepp och du slipper större framtida kostnader.

Fel på bromsarna – testa!

Det är viktigt att provbromsa då och då. Drar bilen snett är det läge att lämna in den till oss för en undersökning och eventuella åtgärder .

För att testa bromsarna, tryck ner pedalen hårt i 20 sekunder och uppmärksamma om något av följande förekommer:

  • Om bromsen tar långt ner kan det tyda på slitage
  • Skulle pedalen fortfarande sjunka långsamt, trots att du nått den egentliga ”botten”, finns det förmodligen ett läckage i bromssystemet. Det är mycket trafikfarligt och måste åtgärdas omedelbart.
  • Känns pedalen fjädrande kan det vara på grund av luft i bromssystemet. Uppsök en verkstad för att åtgärda det.

 

Parkeringsbromsen

Det är en separat broms, som oftast verkar enbart på bakhjulen. 
Ta för vana att använda parkeringsbroms vid parkering. Gör det i alla fall då och då för kablarna kan korrodera om de inte utnyttjas för länge.

Byte av bromsvätska

Ett av problemen med bromsvätska är att den drar åt sig fukt/vatten, vilket kan leda till att egenskaperna försämras (det kan t.ex börja koka med bromsbortfall som följd). Vi rekommenderar att du byter vätska regelbundet.

Felindikeringslampa

Dagens bilar kan vara utrustade med säkerhetssystem som t.ex antisladd som är en del av bromssystemet. Systemen övervakas ständigt av styrdon som indikerar om ett regleringsfel förekommer.
Om någon av dessa lampor lyser är något system satt ur spel och en diagnos krävs för att finna en lämplig reparationsåtgärd.

Har du frågor om bromsar, hör av dig till våra Specialister!

Liknande artiklar Alla artiklar

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid det tar att ladda en elbil beror på flera faktorer och det ska vi förklara för dig. Oftast räcker det att ladda hemma med normalladdning.
Elbilen
Guider

Elbilsordlista

Det är inte alltid lätt att veta vad alla ord och beteckningar betyder som används för elbilen. För att förenkla det hela så har vi tagit fram en elbilsordlista till din hjälp.  
Guider
Elbilen

Att tänka på vid laddning av elbil

Går du i tankarna på att skaffa elbil och har funderingar kring hur det fungerar med laddning? Låt oss reda ut funderingarna och vad du som elbilsägare behöver känna till kring laddning hemma och p...
Guider
Elbilen