Maximera livslängden på din bil

För att säkerställa att din bil håller längre och presterar optimalt är regelbunden vård och underhåll avgörande. Här är några nyckeltips för att maximera livslängden på din bil och bevara dess prestanda över tiden.

Tips och råd för att kontrollera bilens skick

Att vårda din bil på rätt sätt är avgörande för dess livslängd. Här är några viktiga råd och tips som du som bilägare kan åtgärda själv:

 

  • Låt bilen få arbeta ibland

Kör alltid försiktigt och effektivt för att spara bränsle och skona miljön. Men då och då är det bra att aktivera bromsarna genom att bromsa något kraftigare. Detta avlägsnar rost och förlänger livslängden på bromsarna. Läs fler tips om bromsar här.

  • Håll koll på däcken

Vid vår- och höstskiften är det viktigt att noggrant inspektera dina däck. Kontrollera mönsterdjupet, däcktrycket och leta efter eventuella skador. Det är också en utmärkt tidpunkt att granska hjulupphängningen och bromsarna. För att försäkra jämnt slitage är det rekommenderat att rotera däcken med jämna mellanrum. Om du är osäker, tveka inte att rådfråga med en av våra mekaniker.

  • Åtgärda stenskott

Har du fått stenskott är det viktigt att åtgärda det snabbt för att förhindra sprickbildning och säkerställa optimal trafiksäkerhet. Visste du att vindrutan står för upp till 30 procent av bilens totala hållbarhet? Läs mer om stenskott och boka din tid här.

  • Håll din bil ren

Regelbunden tvätt och rengöring skyddar mot rost och skador. Glöm inte att även rengöra interiören för att bibehålla en fräsch inomhusmiljö.  Vill du ge din bil lite extra kärlek; addera lite vax. Detta gör att bilen blir mer tålig mot smuts och du behöver inte tvätta den lika ofta. Läs regler för att tvätta din bil här.

  • Körsätt och hastighet

Att köra ansvarsfullt och hålla en lämplig hastighet är avgörande för att förlänga bilens livslängd och minska slitage. Att överskrida hastighetsgränserna kan resultera i ökat slitage och högre bränsleförbrukning.

  • Förvaring och last

Undvik att överbelasta bilen då detta kan orsaka skador på däck, hjulupphängning, bromssystem och drivlina. Tips för att packa bilen säkert hittar du här.

  • Var uppmärksam på varningssingnaler

Lyssna på bilens signaler. Om du upptäcker ovanliga ljud eller varningslampor, ta dem på allvar och kontakta en auktoriserad verkstad.

  • Välj en auktoriserad verkstad

Auktoriserade verkstäder har specialutbildade tekniker, rätt verktyg och använder enbart originaldelar. Detta minskar risken för fel och förlänger livslängden på din bil.

 

Vi är en auktoriserad serviceverkstad för följande varumärken:

 

Genom att följa dessa enkla råd och tips kan du förlänga livslängden på din bil och njuta av en säkrare och mer tillförlitlig körupplevelse!

 

Liknande artiklar Alla artiklar

Packa bilen säkert inför vinterresan

Ska du köra till fjällen eller alperna i vinter? Tänk då på att packa bilen korrekt, så att bilresan blir så säker som möjligt. Läs våra tips för en bra start på semestern.
Guide
Trafiksäkerhet

Kör säkert i stadstrafiken

Upplever du att det är jobbigt att köra i city? Då är du inte ensam. Att köra i stadstrafik kan upplevas stressigt eftersom det är mycket som sker samtidigt. Elsparkscyklar som svischar förbi, fotg...
Guide
Trafiksäkerhet

Öka trafiksäkerheten - använd en reflexväst!

Att vara synlig i mörkret är viktigt, oavsett om du är i stan eller landsbygden. Med en reflexväst syns du även på långt håll vilket är ett billigt och effektivt sätt att öka tryggheten, för både d...
Guide
Trafiksäkerhet
34.228.52.21