Öka trafiksäkerheten - använd en reflexväst!

Att vara synlig i mörkret är viktigt, oavsett om du är i stan eller landsbygden. Med en reflexväst syns du även på långt håll vilket är ett billigt och effektivt sätt att öka tryggheten, för både dig och dina medtrafikanter.

Gör dig synlig i mörkret

Genom att använda en reflexväst ökar du trafiksäkerheten eftersom det blir lätt för trafikanter att upptäcka dig i god tid. Att synas på en mörk väg förhindrar antalet olyckor och gör att både du och dina medtrafikanter kan känna sig tryggare. Bär du mörka kläder och har dessutom ingen reflex på dig syns du inte förrän bilen är runt 20-30 meter från dig. Har du däremot en reflex på dig så syns du på ca 125 meters håll i mörker från en bil med halvljuset på.

Bra att veta när man befinner sig i trafiken:

  • En blöt vägbana är mörkare, vilket påverkar gatlamporna och minskar dess belysningseffekt
  • Fotgängare syns sämre när det regnar eller snöar
  • Ett tungt fordon har en betydligt längre stoppsträcka är personbilar
  • Fotgängaren ser bilen betydligt tidigare än föraren i bilen ser fotgängaren
  • Placera en reflexväst nära till hands i bilen för att inte glömma den när du behöver gå ur bilen när det är mörkt ute

 

Hur bär jag min reflex bäst?

När du har reflexer på dig är det viktigt att placera dem rätt, så att när du rör dig i trafiken syns du från alla håll. Placera därför helst reflexerna långt ner på både armar och ben, då hamnar de i rörelse och syns bäst.

Hur lång livslängd är det på en reflex?

Det är kanske inte allmänt känt men reflexer är en färskvara med en livslängd på ungefär tre år. Det är därför viktigt att byta ut sina reflexer regelbundet samt hålla de borta från hög värme och vatten. Utsätts nämligen reflexerna för detta så kan reflektionsförmågan förstöras, så torka därför alltid av regndroppar från ytan.

Så här kontrollerar du om dina gamla reflexer fungerar:

  1. Häng reflexen i ögonhöjd i ett mörkt rum.
  2. Ställ dig minst 4 meter från reflexen och lys med en ficklampa på reflexerna.
  3. Är reflexen märkbart sämre? Då är det dags att köpa en ny. 

 

Kom ihåg - syns du inte, finns du inte. Var rädda om er!

Liknande artiklar Alla artiklar

Packa bilen säkert inför vinterresan

Ska du köra till fjällen eller alperna i vinter? Tänk då på att packa bilen korrekt, så att bilresan blir så säker som möjligt. Läs våra tips för en bra start på semestern.
Guide
Trafiksäkerhet

Kör säkert i stadstrafiken

Upplever du att det är jobbigt att köra i city? Då är du inte ensam. Att köra i stadstrafik kan upplevas stressigt eftersom det är mycket som sker samtidigt. Elsparkscyklar som svischar förbi, fotg...
Guide
Trafiksäkerhet

Tips för att rusta bilen inför vinterhalvåret

Gör din bil redo för växlande temperaturer, mörker och skiftande väglag. Bilkörning under vinterhalvåret kan vara krävande och det är bra att vara förberedd på det oförutsägbara.
Guide
Trafiksäkerhet
3.236.46.172