Kör säkert i stadstrafiken

Upplever du att det är jobbigt att köra i city? Då är du inte ensam. Att köra i stadstrafik kan upplevas stressigt eftersom det är mycket som sker samtidigt. Elsparkscyklar som svischar förbi, fotgängare med hörlurar som kliver rakt ut i gatan och cyklister som hamnar i döda vinklar. Denna guide navigerar dig till hur du kör tryggare och säkrare i city. 

Nya faror i den elektrifierade staden

Stadstrafiken och hur vi tar oss fram har utvecklats snabbt under de senaste åren. Elsparkscyklar och elscootrar är numera vanligt att möta i stadstrafiken och med det uppstår nya trafiksituationer och risker. För att hantera dessa situationer på bästa sätt är det viktigt att alltid köra försiktigt, hålla avstånd och inte stressa. En regel är att alltid utgå ifrån att dina medtrafikanter inte har koll på trafikreglerna, räkna även med att alla elfordon som du kör förbi inte håller sig kvar i sina körfält. Håll bra uppsikt och förutse vart trafikanterna är på väg.  

Vad ska man tänka på när man kör stadskörning?

Fokusera på trafiken och samspelet:

 • Ställ in bilen ordentligt så du sitter bekvämt och har bra uppsikt
 • Skanna av din omgivning och identifiera risker
 • Ha god tid på dig när du kör, se resan som en del av målet
 • Håll avstånd, körningen blir mjukare och du kan lättare reagera på olika trafiksituationer
 • Använd blinkers, det är viktigt för samspelet i trafiken
 • Anpassa hastigheten efter varje situationen
 • Ännu en gång viktigt med samspelet, sök ögonkontakt och tänk på andra medtrafikanter
 • Andas och ta ner farten, bli inte stressad av andra trafikanter

 

Tycker du ändå det är läskigt att köra i stadstrafikär det bästa tipset att hålla igång din körning. Våga bege dig ut i city och kör, det blir inte lättare av att låta bli.

Trafikregler inne i city

Det finns många regler att ha koll på när du kör stadskörning. För att du ska känna dig säker på vägarna behöver du hålla dig uppdaterad på trafikreglerna och köra lugnt, då hinner du läsa skyltarna ordentligt.  

Vem ska köra först i en korsning?

Högerregeln gäller i korsningar där inga andra väjningsregler styr. Den innebär att fordonet som kommer från höger från dig har rätt att köra först. Ordningen på vem som bestämmer vid en korsning är:

 1. Polisen
 2. Trafikljuset
 3. Skyltar
 4. Vägmarkeringar

 

toppbanner_02_3100x1300.jpg

Vem har företräde vid en vänstersväng?

Svängningsregeln betyder att den som svänger måste vänta. Om du ska svänga åt vänster är du skyldig att lämna mötande fordon som ska svänga till höger, eller köra rakt företräde. Regeln gäller även mot gående och cyklister som korsar gatan du ska svänga in på.

Vilken är den största risken vid högersväng i stadstrafik?

Den största risken är att gående eller cyklister hamnar i döda vinklar i den trånga tätortsmiljön. Det är därför viktigt att hålla en låg hastighet och koncentrera sig på att manövrera fordonet säkert.

När du ska korsa en intilliggande cykelbana kolla alltid i backspeglarna och över axeln så att inga trafikanter närmar sig. Du får korsa en cykelbana men inte köra i den. Kom ihåg att korsa cykelbanan bestämt.

Så placerar du bilen bäst

För att undvika att krocka med gångtrafikanter som dyker upp mellan bilar så är det en förutsättning att placera bilen rätt. Kör du på en väg med parkerade bilar måste du vara beredd på att en förare kan öppna bildörren, sen måste du även vara uppmärksam om det finns barn som leker vid sidan av vägen.

Så placerar du dig på en enkelriktad gata:

 1. Enkelriktad gata, placera dig i mitten.
 2. Enkelriktad gata utan parkerade bilar, placera dig mycket till vänster.
 3. Vänstersväng från enkelriktad gata, placera dig i vänsterhörnet.

 

Ska du göra en högersväng? Då ska du placera bilen nära högra hörnet. Tänk på att inte göra en så kallad päronsväng, där bilister tar ut svängen alldeles för mycket. Samma gäller vid vänstersväng, placera bilen till vänster. Med rätt placering hjälper du andra att skydda sig själva i trafiken. Ta det lugnt i citytrafiken!

 

Vill du få fler tips? Se Hyundai's The driver Update med klipp om att köra i den moderna stadstrafiken.

 

Liknande artiklar Alla artiklar

Maximera livslängden på din bil

För att säkerställa att din bil håller längre och presterar optimalt är regelbunden vård och underhåll avgörande. Här är några nyckeltips för att maximera livslängden på din bil och bevara dess pre...
Guide
Trafiksäkerhet

Packa bilen säkert inför vinterresan

Ska du köra till fjällen eller alperna i vinter? Tänk då på att packa bilen korrekt, så att bilresan blir så säker som möjligt. Läs våra tips för en bra start på semestern.
Guide
Trafiksäkerhet

Öka trafiksäkerheten - använd en reflexväst!

Att vara synlig i mörkret är viktigt, oavsett om du är i stan eller landsbygden. Med en reflexväst syns du även på långt håll vilket är ett billigt och effektivt sätt att öka tryggheten, för både d...
Guide
Trafiksäkerhet
3.233.221.90