Tips för att rusta bilen inför vinterhalvåret

Gör din bil redo för växlande temperaturer, mörker och skiftande väglag. Bilkörning under vinterhalvåret kan vara krävande och det är bra att vara förberedd på det oförutsägbara. Vi har skapat en checklista på viktiga saker att tänka på - allt för att du ska få en tryggare körning i vinter.

Kontrollera dina däck

Att byta till vinterdäck i god tid är givetvis väldigt viktigt men glöm inte bort att mäta däckens mönsterdjup och kontrollera att det är minst 3 mm. Kolla även lufttrycket i alla däck, inklusive reservhjulet. Behöver du hjälp att byta däck för säsongen, boka ditt hjulskifte här.

Testa belysningen

När du kör på mörka vägar gäller det att se och synas tydligt. Kontrollera att belysningen fungerar och byt ut de lampor som är trasiga.

Fyll på frostskyddet 

När snön och kylan kommer är det viktigt att ha frostskydd i både spolarvätskan och kylaren. Du kan kontrollera frostskyddet med en glykolprovare.

Klarar batteriet av kylan?

En lägre temperatur ställer högre krav på att batteriet ska fungera som vanligt. Det är därför viktigt att vara uppmärksam och byta vid behov. Vill du göra en kontroll av bilbatteriets status? Du kan alltid boka service på en av Holmgrens Bils verkstäder här.

Skrapa rutorna ordentligt

Försök undvik att ha bråttom när du skrapar dina frostiga rutor på morgonen, gör det ordentligt så att siktet är klart. Ett annat tips är att använda ett vindruteskydd så slipper du skrapa.

 

Tips på viktiga saker att ha i bilen:

  • Reflexväst och varningstriangel. Om du skulle fastna vid vägkanten är det viktigt att synas ordentligt i mörkret. 
  • Första hjälpen-kit
  • Ficklampa
  • Mobilladdare. Så att du kan ringa om olyckan är framme.
  • Värmeljus och tändstickor.
  • Filt och extra varma kläder. I väntan på bärgning eller hjälp. 
  • Bogserlina
  • Snacks och vatten. Om du blir fast är det alltid bra att ha extra mat och vatten i bilen.
  • Isskrapa och snöborste
  • Skyffel. Så att du kan skotta ut din bil om du fastnat i en snödriva.

 

Kör tryggt och försiktigt på vägarna i vinter!

Liknande artiklar Alla artiklar

Kör säkert i stadstrafiken

Upplever du att det är jobbigt att köra i city? Då är du inte ensam. Att köra i stadstrafik kan upplevas stressigt eftersom det är mycket som sker samtidigt. Elsparkscyklar som svischar förbi, fotg...
Guide
Trafiksäkerhet

Öka trafiksäkerheten - använd en reflexväst!

Att vara synlig i mörkret är viktigt, oavsett om du är i stan eller landsbygden. Med en reflexväst syns du även på långt håll vilket är ett billigt och effektivt sätt att öka tryggheten, för både d...
Guide
Trafiksäkerhet

Gör din bil redo för sommarens äventyr

Dags att förbereda bilen för varmare dagar. Här följer några saker som kan vara bra att ha koll på innan du packar väskorna för alla sommarens roadtrips. Allt för att du ska kunna njuta av resan oc...
Guide
Trafiksäkerhet
44.197.108.169