Gör din bil redo inför sommarens äventyr

Dags att förbereda bilen för varmare dagar. Här följer några saker som kan vara bra att ha koll på innan du packar väskorna för alla sommarens roadtrips. Allt för att du ska kunna njuta av resan och vara förberedd på det oförutsägbara.

Kontrollera bilens skick

Att regelbundet kontrollera bilens skick är avgörande för att säkerställa en trygg och problemfri körupplevelse.

Rengör bilen

Under vinterhalvåret brukar smutsen leta sig in skrymslen och vrår. Det kan vara värt att ge din bil en ordentlig tvätt. Vill du ge den lite extra kärlek; addera lite vax. Detta gör att bilen blir mer tålig mot smuts och du behöver inte tvätta den lika ofta.

Laga vindrutan

Se till att din vindruta är i prima skick, laga eventuella stenskott innan det leder till att du behöver byta hela vindrutan. Visste du att vindrutan står för upp till 30 procent av bilens totala hållbarhet? Läs mer om stenskott här.

Se över däcken

Innan det är dags för roadtrip kan det vara bra att se över däcken. Kontrollera mönsterdjupet och lufttrycket för att säkerställa din trygghet på vägarna. Behöver du hjälp med detta kan du alltid vända dig till någon av våra däckverkstäder.

Kontrollera vätskor

Kontrollera kylarvätska, bromsvätska, motorolja och spolarvätska i bilen.

 

 

Tips på saker att ha med i bilen inför en resa

När du ger dig ut på en resa med bilen är det viktigt att vara förberedd och ha rätt utrustning med dig. Att ha rätt saker i bilen kan göra resan både bekväm och säker.

 • Ett första hjälpen-kit: Innehållande förband, plåster, antiseptisk lösning och andra nödvändiga medicinska förnödenheter.
 • Solglasögon: Starkt solljus kan vara ansträngande och utgöra en säkerhetsrisk under långa körningar. Ha ett par solglasögon till hands.
 • Solskydd till fönstren: Det hjälper till att hålla bilen svalare under varma dagar och skyddar även dig mot solens skadliga strålar.
 • Vatten och snacks: Ha alltid en reserv av vatten och lite ätbara snacks i bilen, ifall du skulle bli strandsatt eller behöver en energikick längs vägen.
 • Våtservetter: Praktiska för att snabbt kunna rengöra händerna eller ytor som kan bli kladdiga under äventyret.
 • Åksjuketabletter och kräkpåsar: Om någon i bilen lider av åksjuka är det bra att ha dessa till hands för att göra resan mer bekväm.
 • Karta: Om du befinner dig på platser där du inte har tillgång till internet, se till att ha en karta till hands för att kunna navigera.
 • Reflexvästar och varningstriangel: Vissa EU-länder kräver att du har reflexvästar och varningstriangel i bilen. Se till att du följer de lokala trafikreglerna och ha dessa tillgängliga. Läs  vår guide om trafiksäkerhet här

 

 

Planera din resrutt för en smidig resa

Att planera din resrutt i förväg kan göra din bilresa mycket smidigare och mindre stressig. Här är några steg att följa för att optimera din resrutt och göra den så bekväm som möjligt:

 1. Använd GPS eller kartappar: Se till att uppdatera dina kartor och ha tillgång till en pålitlig internetanslutning under resan för realtidsuppdateringar av eventuella trafikstörningar eller omdirigeringar. Läs vår guide om användbara appar under bilresan.

 2. Ha en backup-powerbank: För längre resor kan det vara klokt att ha en powerbank till hands. Det är viktigt att hålla din GPS-enhet eller smartphone laddad under hela resan, särskilt om du är beroende av kartappar för navigering. 

 3. Planera pauser längs vägen: Att köra långa sträckor utan pauser kan vara uttröttande och osäkert. Planera in regelbundna pauser längs vägen för att äta, gå på toaletten och sträcka på benen. 

 4. Utforska intressanta platser: Om du har tid och möjlighet, överväg att inkludera intressanta platser längs din resrutt. Det kan vara sevärdheter, naturområden eller historiska platser som du alltid har velat besöka. 

 5. Ha nödvändiga resedokument tillgängliga: Om du reser över gränser eller till platser som kräver specifika resedokument, se till att ha dem tillgängliga och i ordning. 

 

Genom att följa dessa enkla steg och vara förberedd kan du njuta av en bekymmersfri sommar på vägarna. Ha en fantastisk sommar!

 

Liknande artiklar Alla artiklar

Maximera livslängden på din bil

För att säkerställa att din bil håller längre och presterar optimalt är regelbunden vård och underhåll avgörande. Här är några nyckeltips för att maximera livslängden på din bil och bevara dess pre...
Guide
Trafiksäkerhet

Packa bilen säkert inför vinterresan

Ska du köra till fjällen eller alperna i vinter? Tänk då på att packa bilen korrekt, så att bilresan blir så säker som möjligt. Läs våra tips för en bra start på semestern.
Guide
Trafiksäkerhet

Kör säkert i stadstrafiken

Upplever du att det är jobbigt att köra i city? Då är du inte ensam. Att köra i stadstrafik kan upplevas stressigt eftersom det är mycket som sker samtidigt. Elsparkcyklar svischar förbi, fotgängar...
Guide
Trafiksäkerhet
3.238.174.191